Evropa už Rusům nestačí. Poprvé přiznali, že by chtěli vpadnout i do asijské země

Rusko nemá problematické vztahy pouze se svými evropskými sousedy. Tentokrát si propagandisté v ruské státní televizi Rossija-1 vzali na mušku dálnovýchodní mocnost, které otevřeně začali vyhrožovat. 

"Silné Japonsko pro nás bude také vážnou výzvou, protože tato  země má vůči nám územní nároky," prohlásil v pořadu 60 minut politolog a profesor na moskevské univerzitě Alexej Fenenko. 

"Aby to nebylo naopak! To znamená, že my budeme mít územní nároky vůči Japonsku, pokud bude v takové politice pokračovat," rozlítil se vzápětí moderátor pořadu Jevgenij Popov, který je zároveň ruským poslancem. Rusko podle něj mělo s Japonskem příliš dlouho trpělivost. 

[chooze:article;value:530290]

​"Nabídli jsme jim uzavření míru. Připomínám, že Putin nabídl mír bez jakýchkoliv podmínek. Nejdříve mír, poté podmínky k vyjednávání. Je to tak? Oni to nepřijali. Řekli nám ne," zakončil rozčíleně Popov. 

Na ambiciózní plány, které zazněly v hlavním vysílání, upozornil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Na sociální síti X zveřejnil záznam i s anglickým překladem. 

Sporným územím těchto dvou zemí jsou Kurilské ostrovy, které má pod kontrolou Rusko. Jejich jižní část si ale nárokuje Japonsko. Začátkem letošního roku Rusko oznámilo, že posiluje obranu v této oblasti. Jak uvedla agentura Reuters, důvodem je podle Ruska rostoucí vojenská přítomnost Spojených států v asijsko-pacifickém regionu. 

Kurilské ostrovy tehdy Sovětský svaz obsadil během druhé světové války, spory ale sahají hlouběji do minulosti. Japonsko si nárokuje čtyři ostrovy na jihu, které nazývá 'Severní teritoria'. 

Vystrčil a Pekarová přijeli do Kyjeva. Město zasáhl dosud největší ruský útok dronů (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.