Vystrčil a Pekarová přijeli do Kyjeva. Město zasáhl dosud největší ruský útok dronů

V sobotu ráno do Kyjeva dorazil vlak s delegací českého Senátu a Poslanecké sněmovny. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) museli kvůli hrozbě rozsáhlého útoku ruských dronů na ukrajinské hlavní město zamířit z vlakového nádraží ihned do protileteckého krytu. 

"Po příjezdu do Kyjeva vedla naše první cesta do krytu," napsal na sociální síti X šéf horní komory Vystrčil v prvních minutách návštěvy metropole země, kterou loni v únoru napadlo Rusko. V hotelovém krytu skončili proto, že ukrajinské hlavní město čelilo velkému ruskému útoku. Střely z dronů podle starosty Kyjeva Vitalije Klička zasáhly několik budov na okraji města včetně mateřské školy. Na telegramu uvedl, že úlomky střel zranily pět osob, včetně 11letého dítěte. 

Podle ukrajinských úřadů šlo o největší útok dronů na Kyjev od začátku ruské invaze na Ukrajině. "Rusko vypustilo na Ukrajinu rekordní množství dronů," píše deník Kyiv Independent s odkazem na představitele tamních vzdušných sil. Protivzdušná obrana podle nich dokázala sestřelit 74 ze 75 bezpilotních letadel, které na město mířily. 

[chooze:article;value:530204]

Vystrčil i Pekarová Adamová by se měli během soboty setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i šéfem tamního parlamentu Ruslanem Stefančukem. Na programu mají i setkání s představiteli krymských Tatarů. 

Návštěva české parlamentní delegace se koná u příležitosti dne připomínky takzvaného holodomoru, tedy genocidy způsobené politikou Sovětského svazu. Statistiky uvádí, že stalinské kroky na Ukrajině měly ve 30. letech na milion obětí. Na připomínku tohoto výročí vystoupil ukrajinský prezident v krátkém projevu k národu. "Byla to tragédie, nad kterou dnes pláčeme a mlčíme, tak tiše, že by to měl slyšet celý svět. To je zvuk ukrajinské bolesti. Svět se musí sjednotit a odsoudit zločiny minulosti. Svět se musí sjednotit a zastavit zločiny dneška," řekl a ocenil země, které oficiálně odsoudily hladomor na Ukrajině jako genocidu. Mezi nimi je i Česká republika. 

Nejvyšší představitelé českého parlamentu ještě dopoledne s ukrajinským prezidentem Zelenským a jeho manželkou uctili památku obětí hladomoru u památníku v Kyjevě. Předsedkyně Sněmovny při té příležitosti zdůraznila, že za utrpení během války na Ukrajině nese zodpovědnost Rusko. 

"Dorazila jsem do Kyjeva, který čelí intenzivním ruským dronovým útokům, abychom s mým ukrajinským protějškem Ruslanem Stefančukem a dalšími předsedy parlamentů připomněli oběti masových hladomorů na Ukrajině v letech 1932–1933. Zejména s ohledem na pokračující brutální ruskou agresi na Ukrajině, která je navíc doprovázena intenzivní dezinformační ofenzivou a snahou překrucovat dějiny, je důležité připomínat skutečnou zločineckou podstatu hladomoru," napsala Pekarová Adamová. 

Volby na Ukrajině během války nebudou. Mluvit o nich je nezodpovědné, hřmí Zelenskyj (11/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.