Egypt po útoku dronu: Dovolené se nebojte, tržištím se ale vyhněte, radí expert

"Cestovatelé by si měli dopředu zjistit, které rezorty jsou bezpečné. Určitě bych vůbec nejezdil na Sinajský poloostrov, kde je i Taba, kam už jeden dron koncem října zbloudil," připomíná generál ve výslužbě Šedivý.

Podle něj však riziko neskýtá jen v možnosti dopadu dalšího zbloudilého dronu či rakety. "Evropana tam zjevně pozná každý na první pohled. A na méně střežených místech hrozí riziko nějakého konfliktu," domnívá se bývalý náčelník generálního štábu.

[chooze:article;value:527701]

​"Nechodil bych proto třeba na nějaká tržiště nebo bych si tam aspoň dával pozor. Ani bych se nevydával na individuální výlety a určitě bych sám nechodil objevovat autentický duch staré Káhiry," varuje Šedivý.

I tak je zájem o cestování do Egypta nadále velký. "Prodeje zájezdů do Marsy Alam a Hurghady pokračují bez omezení a poptávka je letos dokonce vyšší než v loňském roce. Pro egyptská letoviska u Rudého moře platí běžná doporučení a není důvod se cesty do Egypta, který je u Čechů v zimní sezóně velmi oblíbený, obávat. Navíc v rezortech tráví dovolenou turisté z celého světa," připomíná mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

[chooze:article;value:527301]

​"Ceny pobytů se nastavují dlouhodobě podle smluv s hotely a aerolinkami. Poslední místa v letadlech v rámci last minute se nyní pohybují kolem deseti tisíc tisíc korun za osobu s all inclusive," uvádí mluvčí cestovní kanceláře.

Situaci ve všech zemích Blízkého východu prý Čedok sleduje. "Dostáváme informace od našich partnerů na místě a jsme v kontaktu také s českým ministerstvem zahraničí, které s námi sdílí jednotlivá doporučení pro cestování českých turistů do zahraničí," dodává Pavlíková.

Zdravotnické zařízení v Egyptě zasáhla raketa. V oblasti je podle Lipavského 500 Čechů (27/10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.