Alkohol s nejasným původem je zase v kurzu. Roste strach z další metanolové aféry

Jsou ho plné kamiony, jsou ho plné i některé provozovny. Alkohol s nejasným původem je v kurzu. Tak jako před zářím 2012.

Odstartovalo to dvěma úmrtími v Havířově, brzy ale bylo jasné, že o lokální záležitost nepůjde. Zprávy o otrávených lidech se valily z celé republiky a 12. září zřídila vláda krizový štáb, krátce nato začala prohibice.

Dalším tragickým příběhům to ale nezabránilo a konečný účet byl děsivý, a to 50 mrtvých, desítky lidí s nenávratně poškozeným zdravím. V několika větvích aféry rozdal soud tvrdé tresty, nejhůře dopadli Rudolf Fian a Tomáš Křepela. Za namíchání jedovaté směsi dostali doživotí. 

[chooze:article;value:529477]

Asi nikdo neumí dodnes stoprocentně zaručit, že se všechny zásoby jedovatého alkoholu podařilo najít a zlikvidovat. Pokud třeba doma objevíte nekolkovanou lahev a nevíte nic o jejím původu, pít byste ji rozhodně neměli.

Nemusí jít přitom jen o metanol. Nekvalitně vyrobený alkohol nese i jiná rizika. "Můžou v tom být v podstatě i nějaké toxiny, mykotoxiny i jiné látky, které ten organismus pak nějakým způsobem poznamenají," upozornil biotechnolog Karel Melzoch.

[chooze:article;value:528588]

Spoléhat při koupi načerno vyrobeného alkoholu na to, že výrobce pracoval s nezávadnými surovinami a dodržel technologický postup, je riziko. 

Problémy s domácí výrobou či paděláním lihovin má řada zemí. Asi nejhorší je situace v Asii, kde také na následky jejich požití umírá nejvíce lidí. Například v Indii je to podle statistik asi tisícovka ročně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.