Teplárny hlásí zdražení energií. Připlatíme si za uhlí i plyn

Konec roku a začátek zimy znamená pro odběratele tepla nové ceníky. Za teplo by si měli připlatit nejvíce zákazníci tepláren využívajících uhlí. Třeba v Plzni cena naroste o téměř 30 procent.

"Předpokládá se navýšení ceny o zhruba 161 korun za gigajoule bez daně. Aktuálně plzeňské domácnosti platí kolem 570 za gigajoule bez daně," vysvětlila mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková. "Významně byly omezeny či zrušeny státní podpory pro oblasti teplárenství. Je to také proto, že Plzeňská teplárenská prochází procesem dekarbonizace. Třetím důvodem je, že komodita tepla je dlouhodobě v hluboké ztrátě," doplnila.

Dražší teplo se tak čeká i v Hradci Králové, Pardubicích a Chrudimi, které zásobuje opatovická elektrárna. "V případě tepláren, které vyrábí teplo z uhlí, očekáváme zvýšení někde mezi 10 a 30 procenty," uvedl ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

[chooze:article;value:530330]

Za teplo si pravděpodobně připlatí i lidé ve Strakonicích a Jablonci nad Nisou. Přitom u tepláren využívajících zemní plyn se čekalo naopak zlevnění.

"V příštím roce dochází k růstu DPH na teplo z 10 na 12 procent, takže to se projeví ve všech cenách tepla," upozornil Hájek. Ohledně cen chce s teplárnami rezort průmyslu a obchodu ještě jednat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.