Sucho sužuje třetinu Česka. Řešení není jednoduché, říká odbornice

Více než třetina Česka je zasažená suchem, řekla vedoucí oddělení hydrologie Českého hydrometeorologického úřadu Brno Hana Hornová: "Co se týče podzemní vody, momentálně je stav normální, i když se to nezdá. Ale obecně prostě sucho trvá. Je to problém, vody je málo."

Sucho je podle Hornové způsobené zvyšujícím se výparem a dlouhým vegetačním obdobím. "Když se podíváte z okna dnes, stále máte na stromech listí, které už by dávno mělo být pryč, takže vegetace stále odebírá vodu. Ta se nedostává do podzemí tam, kde by měla být," přiblížila Hornová.

[chooze:article;value:527552]

​Po celém Česku se rozjely projekty, které mají pomoci udržet vodu v krajině. Některé projekty, mají i mezinárodní účast. "Je třeba Dunajská spolupráce, která se tomu věnuje, což je přibližně 10 až 12 států, kteří řeší vlastně sucho na Dunaji," přiblížila Hornová.

Nicméně odpověď na to, co se s tím dá dělat, je podle Hornové složitá: "Samozřejmě se snažíme zadržet vodu v té krajině. Jakýmkoliv způsobem, což je velice těžké. Věnuje se tomu spousta odborníků. Snaží se to hodně lidí řešit. Ale je to dlouhý proces, bude to trvat. Pokud nám nebude pršet, ta voda se sem stejně nedostane. Vodu je potřeba prostě v té krajině udržet, aby neotekla pryč."

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.