Na VŠE kvůli umělé inteligenci zrušili bakalářské práce. Další školy se připojí

Studenti Podnikohospodářské fakulty VŠE v Praze už od příštího roku nebudou psát bakalářské práce. Její část totiž umí napsat i umělá inteligence. "Studenti třeba sepíšou nějaké téma, ale nebyli schopni ho úplně věrohodně obhájit. Místo bakalářské práce bude student sepisovat jiný typ písemného projektu, případně projektu ze zahraniční stáže," přiblížil novou podobu závěrečné zkoušky prorektor pro pedagogickou činnost na VŠE Pavel Hnát. 

O nahrazení bakalářských prací uvažují i další vysoké školy. "Vývoj kolem generativní umělé inteligence tady tu debatu akceleroval, takže určitě debatujeme i o nahrazení klasické bakalářské práce v dalších programech," míní prorektor pro vzdělávání a kvalitu Masarykovy univerzity v Brně.

[chooze:article;value:523559]

​ Vesměs jdou ale vysoké školy napříč Českem umělé inteligenci naproti. "Vydali jsme teď od nového akademického roku směrnici rektora, která přímo upravuje řekněme nějak oficiálně tedy ten vztah umělé inteligence a výuky. Umělou inteligenci ve výuce používejte, ale je potřeba, abyste doložili pro jakou část nebo že jste použili umělou inteligenci," reagoval mluvčí Technické univerzity v Liberci Radek Pirkl. 

Podobně se k tomu staví i Západočeská univerzita v Plzni. "Pracujeme s umělou inteligencí, jak v oblasti pedagogické, tak v oblasti výzkumné. Nechceme jít tou cestou, že se budeme snažit studenty úplně před umělou inteligencí schovat, tvářit se, že to neexistuje, zakázat to a podobně," sdělil prorektor pro koncepci vzdělávání a záležitosti studujících Jiří Kohout. 

[chooze:article;value:522567]

​Umělou inteligenci využívají i na některých základních a středních školách. Někde je dokonce i součástí výuky. "V některých předmětech se s ní děti seznamují, učí se používat ty nástroje a používají jí k vyhledávání určitých informací. Například děti hledaly recept na své oblíbené jídlo a sdílely ho," popisuje nové metody ředitel základní školy Pod Žvahovem Jan Horkel. 

"My máme přímo ve školním řádu zakotveno, že naši studenti mohou používat umělou inteligenci k vytváření domácích úkolů a projektů, pouze jsou povinni uvést, jaký program použili," doplňuje ho ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia Radko Sáblík (ODS). Některé školy si vyvíjí i svou vlastní umělou inteligenci. "V chatbotovi budou i informace o škole, takže si s ním budou moct například zájemci o studium popovídat," popisuje svoje zkušenosti student Pavel Vrána. 

Podle dalších odborníků umělá inteligence v současnosti k výuce už vlastně patří. Podle poradce ministra školství a experta na inovace a vzdělávání Bohumila Kartouse změní tyto nástroje celou povahu vzdělávání. "Jde o nastavení mysli a tady jde o to, že vlastně určitá část českých škol je nepochybně schopná absorbovat velmi rychlé technologické novinky, jako je třeba umělá inteligence. Nejsem si ale jistý, jestli je tohle už teď realita celého systému. Chybí totiž  impulzy ze strany řízení vzdělávacího systému," uzavírá Kartous v rozhovoru pro TN Live. 

Rozhovor TN Live o využití umělé inteligence ve vzdělávání: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.