Klíčový den jednání vlády s odbory. Hrozí stávky ve školách i nemocnicích

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v úterý bude jednat se zástupci stran vládní koalice ohledně dodatečných prostředků pro rozpočet ministerstva. V plánu má Bek také setkání se školskými odbory a jejich šéfem Františkem Dobšíkem.

Odboráři na pondělí 27. listopadu připravují stávky ve školách po celé České republice. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) letos představil škrty za 30 miliard korun ve školství. Pondělní stávku podpoří také odboráři ze Škoda Auto a Třineckých železáren.

Mapa Učitelské platformy se školami, které se stávky v pondělí 27. listopadu zúčastní stávky:

​Od začátku prosince hrozí stávkami také lékaři. Ty se týkají změn v novele zákoníku práce. Hrozí omezení akutní péče. Se zástupci lékařů se má setkat ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V plánu je také jednání takzvané zdravotnické tripartity, tedy ministerstva zdravotnictví, lékařských odborů a zaměstnavatelů.

"Prezentovali jsme mapu zdravotnických zařízení s výpověďmi nelegální přesčasové práce. Kolegyně a kolegové, děkujeme za vaši podporu, je to jasný signál, že porušování zákonů v českém zdravotnictví musí skončit!" uvedla Sekce mladých lékařů ČLK. Mapu najdete pod tímto odkazem.

[chooze:article;value:530005]

Na 13:00 je svolaná tisková konference Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), jejich sněm začal v 9:00. Bek a Válek mají na 16:00 připravenou schůzku s dalšími ministry, se kterými budou situaci ve zdravotnictví a školství projednávat.

[chooze:minuta;value:79de1e4c-c1ad-4018-92ee-2e2c4d2f84fd]

​Mluvčí Sekce mladých lékařů České lékařské komory Monika Hilšerová k možnému omezení péče při stávce lékařů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.