Hořejší podpořil vakcinaci na semináři odmítačů očkování. Schytal to od nich

Kontroverzní seminář s názvem "Vakcinace proti onemocnění covid-19 – současný pohled" se konal pod záštitou poslance Vladimíra Zlínského, kterého úvodní řečí podpořili i předseda SPD Tomio Okamura a senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (nez.).

Akce přitáhla pozornost už před svým zahájením, protože jejím tématem byly škodlivé účinky očkování. Pořádal ji totiž spolek SMIS-Lab, který popírá účinnost vakcinace. "Protagonisté této akce dlouhodobě rozšiřují antivaxerské misinformace a lži," napsal v otevřeném dopise adresovaném předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) imunolog Zdeněk Hel.

Názor, že vakcíny nejsou účinné, se na semináři objevil několikrát. Typické byly také výroky útočící na vládu v období pandemie zejména kvůli plošným opatřením a vakcinační kampani. Mezi hosty měl být původně i epidemiolog Roman Prymula, který v pandemickém období krátce působil jako ministr zdravotnictví. Prymula však svou účast zrušil.

[chooze:article;value:528842]

​Jednou z výjimek, které se postavily na stranu očkování, byl imunolog Václav Hořejší. "Z toho, co zde zaznělo, vyplývá, jako kdyby bylo lepší, kdyby se žádné očkování nekonalo a zůstali bychom jen u promoření. Kdybychom to tak udělali, neměli bychom 40 tisíc, ale nejméně 100 tisíc mrtvých," pronesl na semináři Hořejší.

Jeho slova se však setkala s hlasitým nesouhlasem posluchačů a během jeho projevu žádala vedoucí semináře několikrát o klid v sále, aby mohl Hořejší dokončit myšlenku. "V žádné zemi neexistují odborné lékařské společnosti, které by zpochybňovaly důležitost očkování," nedal se Hořejší.

Vystoupení Hořejšího okomentoval i publicista Zdeněk Šarapatka, který jej už dříve kritizoval za proruské názory, často sdílené antivaxerskou komunitou. "Zjevně předpokládal, že coby zarytý zastánce Ruska požívá u dezinformátorů vážnosti a respektu i přes své protikladné (a samozřejmě správné) odborné argumenty k vakcinaci proti covidu. Být Einsteinem blbých je holt nevděčná dřina," napsal na sociální síti X Šarapatka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.