Prudká bouře potopila v Turecku dvě lodě. Vlny roztrhly trajekt vejpůl

Prudká bouře se v neděli ráno málem stala osudnou posádce nákladní lodi Pallada v Černém moři. Silné vlny loď plující pod vlajkou afrického státu Kamerun naprosto zbavily kontroly. Posádka, kterou tvořilo 13 námořníků, tak zůstala zcela napospas živlům.

Loď se nakonec ocitla na útesech u tureckého města Eregli, kde kamení prorazilo trup. Loď se krátce po ztroskotání rozlomila vejpůl a začala se potápět.

Když se bouře aspoň trochu uklidnila, vyjeli k vraku lodi vyplavenému na břeh turečtí hasiči. "Týmy záchranářů a hasičů evakuovaly všech 13 lidí na palubě lodi," uvedlo na sociální síti X turecké Generální ředitelství pro námořní záležitosti.

[chooze:article;value:528444]

​Nákladní loď plula z ukrajinské Oděsy do Kamerunu. Byla jedním z plavidel, na kterém Ukrajina vyváží obilí do zahraničí, zejména pak do států třetího světa.

Prudká bouře zničila ještě jednu nákladní loď. Podobný osud jako Palladu potkal i tureckou loď Kafkametler. Turecké námořnictvo nemohlo posádce turecké lodi pomoci, kvůli špatnému počasí totiž bylo příliš riskantní vyslat záchranáře na vodu, uvedla agentura Reuters.

I Kafkametler utrpěla velké škody nedaleko přístavu v Eregli, na rozdíl od kamerunské lodi ji ale moře nevyvrhlo na břeh. Turecko nyní pohřešuje 11 členů posádky. Dvanáctého člena, lodního kuchaře, našli záchranáři již utonulého, uvedla agentura AP.

Podívejte se na další záběry poškozené lodi:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.