Experti varují před zlevněním energií. Může to mít háček

Lidem, kteří nemají garantovanou cenu, pravděpodobně přijde jen oznámení. Ti s fixacemi ale mohou dostat nabídku výhodnějších podmínek. Ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.cz Lukáš Kaňok ale v tiskové zprávě upozorňuje, že to má háček.

Zákazníci by totiž podle něj měli počítat s tím, že se o ně dodavatel nepostará tak dobře jako oni sami o sebe. Nebude tak zlevňovat více, než je nutné. Doporučuje proto podívat se, jak je na tom konkurence.

[chooze:article;value:529047]

"Pokud je to i váš případ, zjistěte si, za jakých podmínek můžete odebírat elektřinu nebo plyn u jiného dodavatele, jaké produkty v současné době nabízejí ostatní dodavatelé, kteří chtějí získat nové zákazníky. Vytěžte z toho pro sebe maximum. Když totiž zjistíte, že ona 'nejvíc nejlepší cena na trhu' je vlastně oproti konkurenci pořád hodně drahá, tak se možná nakonec rozhodnete pro změnu," prohlásil Kaňok.

Lidé se smlouvou na dobu neurčitou tak mohou přejít za levnější nabídkou tři měsíce po uzavření nového kontraktu. Ti se smlouvou na dobu neurčitou mají dvě možnosti. Buď mohou počkat, než skončí, nebo ji vypovědět a přijmout sankci.

[chooze:article;value:528981]

"To je přesně to, na co je nutné podívat se opravdu pořádně a nic nepřehlédnout. Samozřejmě, že pokud bude pokuta pro příklad 5 000 korun a vy ušetříte na každé jedné spotřebované megawatthodině 700 korun, tak se vám nevyplatí s pokutou smlouvu ukončit, pokud nebudete mít úsporu větší než právě 5 000 korun," vysvětlil Kaňok.

"U malé spotřeby to tak nebude, a tak se vyplatí počkat na konec smlouvy a pokutu neplatit. Za zvážení však stojí podepsání nové smlouvy s jiným dodavatelem v předstihu a zajistit si tak dnes velmi dobré ceny, které třeba příští rok nebudou k dispozici. Takto zůstanete u svého stávajícího dodavatele až do konce platnosti smlouvy a vyhnete se placení sankce," doplnil.

Politologové varují Fialovu vládu. Slibování levných energií ji přijde draho (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.