Další války a konflikty. Rusové vysvětlili, jak si představují budoucnost světa

Rusko chce rozbít současný mezinárodní systém a nebojí se použití síly. To prohlásil mluvčí Kremlu a zástupce ředitele Úřadu prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov v rozhovoru pro ruskou studentskou televizi MGIMO 360. Navázal tak na myšlenky svého šéfa Vladimira Putina.

"Vstoupili jsme do doby plné změn. Všechna pravidla mezinárodních vztahů, mezinárodní právo, ekonomické vztahy, všechno se teď hroutí," tvrdí Peskov. Situaci přitom přirovnal k době krátce po rozpadu Sovětského stavu, kterou prý západní mocnosti využily k vynucení si světového řádu podle svých představ.

Nyní je podle něj na čase, aby se tomuto stavu Rusko postavilo. "Nejsme v souboji s Američany a jejich kulturou, ale s jejich ideologií a vizí světa, protože tenhle systém vyhovuje jim a ne nám," prohlásil.

[chooze:article;value:529862]

Peskov se však ohradil vůči tomu, že by Rusko chtělo k této změně použít jaderné zbraně. "Podobná prohlášení považuji za naprosto šílená a nepřijatelná," zdůraznil. Přiznal ale, že konflikt na Ukrajině možná nebude jediný.

"Pokud se tato celosvětová změna zadrhne, mohou nastat další turbulence. Západ se totiž bude zuby nehty snažit udržet si svou pozici v čele světa," nechal se slyšet s tím, že Rusko podle něj bude naopak v dalších letech bohatší a silnější než dřív.

[chooze:article;value:529743]

Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka, který před časem na tento rozhovor upozornil, lze tato slova vykládat jediným způsobem. "Peskov mluví velmi jasně. Pokud Rusko nedostane kus světa, který bude v jeho moci, vyvolá další války a konflikty," napsal na síti X. Podivoval se přitom, že tato slova nevyvolala ve světě větší rozruch.

Je ale otázkou, zda má Rusko dalším zemím, kromě tvrdé ruky, co nabídnout. Kladl si ji také analytik Viktor Olevič ve vysílání ruské televize NTV a dospěl, k názoru, že i Česká republika je pro země v bývalém sovětském bloku lepším vzorem než Rusko. Za svá slova následně sklidil silnou kritiku.

Nejasné také je, jestli by Rusko další rozsáhlejší válku zvládlo. Podle odborníků totiž už teď totiž Moskva čelí vážným problémům kvůli válce na Ukrajině a velká část její armády postrádá bojeschopnost. Další konflikt by tak pro Rusko mohl představovat spíše katastrofu než cestu k úspěchu.

Lepší vztahy si Rusko v poslední době vybudovalo hlavně s autoritářskými režimy, včetně KLDR (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.