V Pásmu Gazy se zřejmě schyluje k příměří. Izrael chce zpátky rukojmí

Pět dní bez ostřelování a vojenských akcí izraelské armády výměnou alespoň za padesát zajatců. Tak mají vypadat hlavní body navrhované dohody o dočasném příměří mezi Izraelem a Hamásem, kterou podle amerických médií pomohly dojednat Spojené státy. Izraelská vláda ale zatím uzavření dohody nepotvrdila. 

"Okolo rukojmích je teď mnoho spekulací. Chtěl bych uvést na pravou míru, že jsme zatím žádnou dohodu neuzavřeli. Až budeme mít co oznámit, tak to uděláme," prohlásil premiér Benjamin Netanjahu. 

Tlak na izraelského premiéra, aby vyjednal propuštění rukojmích, stoupá. Do ulic Jeruzaléma v sobotu vyšlo přes dvacet tisíc lidí včetně příbuzných zajatců, kteří dojednání propuštění požadují. Několik stovek lidí protestovalo i před sídlem Mezinárodního červeného kříže v Belgii.

[chooze:article;value:529765]

​"Červený kříž si musí vynutit přístup k zajatcům. V zajetí se tento týden narodilo dítě. Nechápeme, jak může Hamás postrádat špetku lidskosti a věznit děti, nemluvňata a staré lidi, kteří potřebují léky," říká prezident židovské obce v Belgii Yves Ochinsky. 

Navrhovaná dohoda údajně počítá s propuštěním více než pěti desítek zajatců po malých skupinách. Mezi prvními by právě měly být ženy, děti a staří lidé. Podle izraelského velvyslance v USA by k tomu mohlo dojít v nejbližších dnech.

Teroristé celkem unesli kolem 240 lidí. Šedesát z nich podle Hamásu už zemřelo během bombardování. 

Součástí dohody ze strany židovského státu má být kromě pětidenního příměří také propuštění části Palestinců vězněných v Izraeli nebo zvýšení množství humanitární pomoci proudící do Pásma Gazy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.