Projekt Praha očima studentů oživí veřejný prostor

V nadcházejících měsících se veřejnosti v ulicích metropole představí různé pohledy na Prahu prostřednictvím graficky pojatých plakátů několika studentů Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM). Hlavní město takto pokračuje v oživení veřejného prostoru. V ateliéru vzniklo pod vedením Petra Krejzka a Richarda Jaroše deset grafických motivů, které se objeví na vy­braných CLV plochách.

„Hlavnímu městu se podařilo navázat na předchozí spolupráci s pedagogy a studenty UMPRUM a Pražanům můžeme představit jednotlivé autorské grafiky, v nichž se snoubí umělecký talent a moderní technologie. Věříme, že se budou obyvatelům metropole líbit. Naším cílem je v oživování veřejného prostoru pokračovat i v budoucnu,“ říká ředitelka odboru médií a marketingu Magistrátu hl. m. Prahy Jana Berková.

Pražanům představí svou autorskou grafiku například Sára Rašovská, která se inspirovala městskou přírodou a ka­ždodenními tématy, které ji obklopují. Svoji práci představí i Sergei Gavroche, jeho vizuální ztvárnění metropole v množství geometrických tvarů a vzorů odkazuje na jedinečný národní architektonický směr z počátku 20. století - rondokubismus. A Terezie Puršlová se ve svých pracích obrací naopak do svého vlastního nitra a návratem do dětství přibližu­je témata spjatá s veřejným prostorem, která pro ni s odstupem času nabývají nového významu.

„UMPRUM je tvůrčím prostorem otevřeným ke spolupráci nejen se soukromým sektorem, ale i státními a samosprávnými institucemi. Spolupráce s Prahou si velice vážíme. Studenti se již během svého studia setkají s konkrétními zadavateli. Ti jim dávají důležitou zpětnou vazbu z reálného světa. Studenti zase při­nášejí aktuálnost, osobitý autorský přístup a jedinečnou perspektivu na témata, se kterými Praha přichází,“ komentuje spolupráci prorektorka pro vnější vztahy Ida Chuchlíková.

Cílem hlavního města bylo, aby díla vzdávala hold architektuře, kulturnímu a historickému bohatství metropole i českému jazyku svým osobitým, autorským stylem. Metropole zároveň do budoucna plánuje oslovit i další vzdělávací umělecké instituce, které by k oživení veřejného prostoru rády přispěly. Spolupráci s uměleckoprůmyslovými obory UMPRUM zaštiťuje UMlab - kreativní laboratoř koordinující spolupráci akade­mické sféry s partnery ze soukromého sektoru, samosprávy, státní správy i neziskového sektoru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.