Počet učitelů roste příliš rychle, tvrdí ministr Bek. Navrhuje přesun úvazků

V pondělí 27. listopadu se má uskutečnit stávka učitelů, a to kvůli platům jejich nepedagogických kolegů. Ti podle tabulek mají nástupní plat mnohdy i hluboko pod stanovenou minimální mzdou. I přesto v příštím roce vláda navrhla navýšit peníze pouze pedagogům. V pořadu Za pět minut dvanáct ministr školství Mikuláš Bek uznal, že se jedná o dlouhodobý problém. 

"Tyto pozice jsou podfinancované velmi dlouho. Zatím se nepodařilo najít nastavení, které by umožnilo v této oblasti zavést větší efektivitu a lepší ohodnocování. Systém podle mě potřebuje velkou změnu," řekl s tím, že lidsky chápe potřebu stávkovat. 

[chooze:article;value:528839]

​Šéf školských odborů František Dobšík zdůraznil, že s Bekem dokážou najít společné slovo, většina vlády se ale k prioritě vzdělávání nepostavila čelem. Zklamání vyjádřil zejména nad ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), který dříve v tomto roce předložil návrh na téměř 30miliardové škrty v oblasti školství. 

Bek ale odmítá, že by vláda nebrala vzdělávání vážně. "Rozpočet ve školství je jedna z kapitol státního rozpočtu, která roste. Ano, vyjednávání není lehké, přesto rozpočet školství roste. Je to druhá největší rozpočtová kapitola," zdůraznil.

Příliš rychlý růst počtu učitelů

Veřejné finance podle něj výrazně zatěžuje závazek zvyšovat pedagogům platy. Zároveň ale v současnosti významně roste počet nových pedagogických úvazků. "Celý systém financování regionálního školství je jakýsi automat. Ten systém vede k růstu počtu úvazků i tam, kde na jednoho učitele připadá podprůměrný počet dětí ve srovnání s jinými zeměmi," vysvětluje Bek. 

[chooze:article;value:527609]

​I to je podle něj potřeba změnit. "Potřebujeme tento prudký personální růst zpomalit, aby se s tím veřejné finance mohly srovnat," konstatoval. Dobšík uznal, že na středních školách poměr žáků na jednoho učitele skutečně neodpovídá průměru, který je v Evropské unii 14 (v Česku 10). "Na základních školách to ale odpovídá," dodal. 

"Navrhujeme, aby v celém tom systému, kde pracuje 160 tisíc učitelů, se 1 600 úvazků přesunulo ze škol, které jsou nad průměrem PHmax, na školy, které jsou pod ním," nechal se slyšet Bek. V této souvislosti vyvrátil jako dezinformaci šířící se zprávy, že se školství vrátí do minulosti. Podle něj je to nesmysl a navrhované změny se podle něj nedotknou velikosti tříd nebo dělené výuky.

Co se týče financování, proběhnou mezi ministrem a odbory další jednání. "Jsem připravený navrhovat kolegům ve vládě, abychom na změnu ve financování vyčlenili dodatečné prostředky ve výši několika miliard," přislíbil. 

Celý díl pořadu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.