Několik SVJ si najalo firmu kvůli dotacím. Peníze teď zřejmě budou muset vracet

Jednání se zprostředkovatelem dotace popisují předsedové společenství vlastníků jednotek jako bezproblémové. Dotace prý byly vyplaceny nebo potvrzeny. Jenže zprostředkovatel podle policie zmanipuloval výběrové řízení ve prospěch jedné stavební firmy.

"Problém byl v tom, že výběrová řízení byla fiktivní, nebo neproběhla vůbec. A vždy vyhrála společnost jednoho z obviněných," prozradila královéhradecká kriminalistka Jana Pinková. 

[chooze:article;value:528151]

​To znamená, že dotace byla získána neoprávněně. Devatenáct milionů už bylo přitom vyplaceno, výplatu dalších deseti milionů kriminalisté zarazili. Případ vyšetřovali 22 měsíců. "Obvinili jsme čtyři osoby z dotačního podvodu se sazbou pět až deset let, další dvě pak se sazbou dva až osm let," upřesnila policejní mluvčí Iva Kormošová.

Problém mají ale i majitelé bytů. "Integrovaný regionální operační program zjistil, že probíhá vyšetřování a zastavil to vyplacení. Ta dotace má platnost jenom do konce roku," posteskl si předseda jednoho z poškozených SVJ. 

"Pokud budou ty firmy nejen obviněné, ale i pravomocně odsouzené, je to špatná zpráva. Ta SVJ budou muset dotace vracet. Mohou zkusit se hojit na těch odsouzených, ale otázkou zůstává jejich solventnost," okomentoval nelehkou situaci právník Jan Černý. 

[chooze:article;value:498247]

​Společenství, která financovala zateplení ze svého a spoléhala na to, že se jim peníze vrátí ve formě slíbené dotace, jsou teď v úzkých. "Já nevím, co nás čeká. Když tak o ní zažádáme znova a pak zažádáme o proplacení té škodné události," říká předseda SVJ. "Je to lumpárna. My jsme nic nezavinili, splnili jsme všechny podmínky a nic jsme nedostali," zoufají si majitelé bytů. 

"Doporučujeme, aby SVJ uzavřela smlouvu s tím administrátorem a celý dotační proces stále kontrolovala a vybírala si jednotlivé administrátory podle spolehlivosti a doporučení," radí Adéla Havlová z Unie administrátorů veřejných zakázek. 

Vedení SVJ mají možnost nahlížet do dokumentů během celého procesu. V případě jakýchkoli nejasností mají kontaktovat ministerstvo pro místní rozvoj nebo Unii administrátorů veřejných zakázek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.