Blíží se konec ruské ropy v Česku. Ceny nafty můžou raketově růst

S blížícím se prosincem se blíží také konec české výjimky na nákup ruské ropy. Podle politiků z vládcích stran ale není důvod k panice. "Já pevně věřím, že nedostatek surovin nenastane, stejně jako nenastal loni. Velkým úkolem české vlády je pracovat všude ve světě na tom, abychom dokázali diverzifikovat zdroje," říká Jan Skopeček z ODS.

Stále totiž prý existují možnosti, jak tento problém vyřešit. "Bude to předmětem jednání. Pokud z vládních řad zaznívá, že by ty dodávky měly být kryty z jiných zemí než z Ruska až v roce 2025, tak by ta výjimka měla být prodloužena," říká Věra Kovářová ze STAN. "Jsou tady alternativní možnosti dodávek z jiných států a spíše se ČR snaží jednat s těmito státy, jako je třeba Katar," tvrdí pak Jakub Michálek (Piráti).

[chooze:article;value:517649]

Podle opozice by měla vláda jednat opravdu se všemi státy, které nám jsou schopné ropu nabídnout, včetně Ruska. Pokračující agrese na Ukrajině v tom podle některých nepředstavuje překážku.

"Bylo by to pro Českou republiku i pro náš průmysl daleko výhodnější tu výjimku nějakým způsobem prodloužit. A možná by bylo nejlépe, kdybychom mohli tu ropu odebírat déle než pár měsíců. Pokud se odstřihneme od zdrojů relativně levné ruské ropy, tak se můžeme dostat do opravdu vážných potíží," myslí si Jan Hrnčíř z SPD.

"Vláda určitě ví, s kým je reálné jednat, aby zabezpečila ekonomiku, aby zabezpečila to, co Česko potřebuje. Má k tomu všechny nástroje," věří pak Alena Schillerová (ANO).

[chooze:article;value:529678]

Podle odborníků je důležité, že Evropa našla i jiné zdroje ropy, i když může být dražší. "Na druhou stranu ceny pohonných hot jsou podstatně níže, než byly loni touhle dobou, takže ta situace není kritická," zdůrazňuje ekonom Pavel Peterka.

Podle jeho kolegy Petra Bartoně ale důvody k obavám existují. "Pokud by ta výjimka nebyla prodloužena, čas je na to asi do Mikuláše, tak by to znamenalo velký nedostatek nafty a nárůst cen. Nejen, že se můžeme vrátit zpátky na ceny začínající čtyřkou, ale poprvé v historii začínající pětkou," varuje.

Podíl ruské ropy na celkovém dovozu do Česka navíc v posledních měsících stoupá. V první polovině letošního roku to bylo zhruba 65 procent, což je nejvíce od roku 2012.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.