Vláda nás zradila, tvrdí na Vysočině. Síkela prý nesplnil důležitý slib

Výběr lokality pro hlubinné jaderné úložiště bude nově pouze pod taktovkou vlády. Kraj Vysočina i dotčené obce to berou jako zradu. Bojí se, že se bude rozhodovat o nich bez nich. Nově totiž výběr lokality budou muset vzít Poslanecká sněmovna i Senát pouze na vědomí.

"Nešťastné je nenaplnění slibu, který nám ministr Síkela (STAN), v podobě souhlasu alespoň obou komor parlamentu, dal," říká náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti). "Celou dobu tam ta podmínka byla a najednou je pryč. Je to ukázka toho, jak se velmi těžce buduje důvěra a jak se velmi lehce ztrácí," dodává starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák.

[chooze:article;value:525134]

Právě Hrádek u Dolní Cerekve na Jihlavsku je jedna z vytipovaných lokalit pro uložiště. Místním lidem se nový postoj státu, potažmo ministerstva průmyslu a obchodu, nelíbí. Ministerstvo ale odmítá, že by něco zatajovalo. "Diskuse se zástupci Kraje Vysočina i dotčenými obcemi ze strany státu probíhají průběžně," tvrdí jeho mluvčí Vojtěch Srnka.

Vybráno ze čtyř vytipovaných lokalit musí být v roce 2030. Začít stavět by se mělo nejpozději v roce 2050. V půlkilometrové hloubce během 15 let vznikne úložiště, kam se vejde až devět tisíc tun jaderného odpadu. Projekt, včetně 100 let provozu, by měl stát 111 miliard korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.