Němci na internetu ukazují své výplatní pásky. Stěžují si, že pracují za almužnu

Co se týče mezd a platů, Češi mohou Němcům jen závidět. Ani tamní obyvatelé ale mnohdy nejsou se svou výplatní páskou spokojeni a peníze, které měsíčně přicházejí na jejich účty, jim přijdou směšné. Potvrzují to komentáře na instagramu, kde se stal virálním účet Gehalt in Deutschland

Prostřednictvím něj Němci zveřejňují své výplatní pásky a ukazují tak, jak je na tom finančně jejich profese. TN.cz si vytipovala některé z nich – na hrubý a čistý příjem přepočítaný na české koruny se můžete podívat v tabulce na konci článku. 

​Například státní zaměstnanci si na německé poměry nežijí na příliš vysoké noze. Například hasič po odečtech žije měsíčně z platu kolem 70 tisíc korun, na což lidé v komentářích reagují slovy, že je to příliš málo na tak zodpovědnou a důležitou profesi.

[chooze:article;value:521080]

Co Němci považují za skutečnou almužnu? Například recepční v pětihvězdičkovém hotelu na výplatní pásce ukázal či ukázala čistou mzdu ve výši necelých 40 tisíc korun, na což komentující reagovali výzvami, ať si najde jinou práci anebo sedí doma a žije ze sociálních dávek. "Čistého 1 500 euro v Mnichově? To si radši nechej vyplácet dávky," zní jeden z nich

Elektrikář, který si vydělá v přepočtu 60 tisíc korun měsíčně, má podle nich také špatné peníze. "Za to bych nevstal ani z postele," opakuje se často v komentářích pod tímto příspěvkem. 

Kdo jsou naopak podle Němců pěkně placení, jsou zjevně učitelé. Například waldorfský učitel (waldorfská škola je alternativní způsob výuky, pozn. red.) s částečným úvazkem měsíčně dostává přes 40 tisíc korun.

[chooze:article;value:523573]

​Jeho výplatní páska prozradila, že takové ohodnocení získává za 17 odpracovaných hodin týdně. Středoškolský učitel s téměř 86 tisíci čistého má v pásce zase uvedených 27 odpracovaných hodin týdně. Nepřekvapivě nejvyšší částky se objevily u manažerských pozic. 

Nejčastěji lidé pod příspěvky kritizují odvody. Německý stát podle nich lidem bere příliš mnoho. Systém srážek má více proměnných, někteří lidé tak sice mají v hrubém vyšší ohodnocení, jejich čistý příjem je ale nakonec nižší.  

​Podle Spolkového statistického úřadu byla k loňskému roku průměrná hrubá mzda v Německu 4 105 eur, což je v přepočtu zhruba 100 tisíc korun. 

V Česku mezitím letos na jaře průměrná mzda přesáhla 43 tisíc korun (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.