Legendární kapela Lunetic: Dali jsme Martinu Kociánovi poslední šanci

[chooze:gallery;value:33855]

​Vašek, David, Aleš a Martin. Tahle nerozlučná čtyřka v 90. letech trhala rekordy hitparád a stala se legendou. V Česku snad neexistuje nikdo, kdo by je neznal. "Je to hrozně dávno, já už spoustu toho zapomněl. Bylo to hezký a bláznivý," vzpomíná Vašek Jelínek.

"Od roku 1998 to byly čtyři roky intenzivního blázince. Fanynky spaly před našimi domy a chodily nám stovky dopisů denně. Články o nás vycházely ve všech denících, které už ani neexistují. To, co se nám povedlo, spousta kapel nezažije," doplnil ho Aleš Lehký. 

Žili si tehdy svůj sen, psali písně o lásce a užívali si pozornosti médií i fanynek. Vydělávali také slušný balík, ale taky hodně utráceli. "Já jsem si splnil svůj dětský sen a koupil jsem si motorku. Pak jsem se třikrát vyboural," řekl Vašek. "Byli jsme z malého města, těch peněz nebylo moc a najednou jsme mohli cestovat a užívat si. Na druhou stranu jsem i pomohl doma rodině," doplnil Aleš.

[chooze:article;value:477430]

​Za léta v branži nejenže dospěli, ale také se sami stali otci od rodin. Klukovské dovádění na pódiu jim ale zůstalo. "Nás to začalo bavit hlavně s tou živou kapelou a myslím, že si rozumíme pořád jako lidi, a je to boží," zmínila celá, nyní už jen tříčlenná, kapela. 

Způsob vystupování ale přizpůsobili dnešní době. Na jejich koncertech kromě skalních fanoušků najdete i teenagery nebo děti. Hudba Luneticů se totiž předává z generace na generaci. "My vlastně už nějakých 15 let hrajeme s živou kapelou a to patří na ty fesťáky, městské slavnosti. Máme skvělou partu a výborné muzikanty," dodala kapela.

Jedinečnou atmosféru zlatých devadesátek se rozhodli zopakovat při příležitosti velkého výročí. "Máme 25 let výročí a připravujeme něco velkého. Říkali jsme si, že 25 let je velké číslo. V červnu bude koncert, kde bychom chtěli zažít ty devadesátky, protože to byla bezstarostná doba a byli jsme mladí," nastínil Aleš. 

[chooze:article;value:529147]

​Mezi největší hity Luneticů patří bezesporu Ať je hudba tvůj lék, Only you nebo Máma. "Jeden čas jsme neměli moc rádi Mámu, protože byla pořád hraná, lidi ji neustále chtěli. Zpětně jsme si k ní našli cestu, hrajeme ji akusticky, lidi zpívají a hlavně si uvědomujeme ty pravdy, které jsou v tom textu, byť je psaný mladýma klukama. Protože máma je nejvíc," řekl.

Čtvrt století s nimi ale neoslaví bývalý člen Martin Kocián. Ten před lety propadl drogám. "S Martinem nejsme v kontaktu, nevím, kde je mu konec. Několikrát jsme se snažili, aby byl s námi zase v partě, ale prostě to nejde," podotkl Vašek.

[chooze:article;value:528342]

​"Naposledy s námi byl v roce 2018, to jsme jeli turné ke 20 letům od hitu Máma, a to jsme ho vzali zpátky už poněkolikáté. Slíbil, že to bude v pohodě, ale bylo to s ním těžké. Víme, že se snaží protloukat životem, a je to škoda. Je to každého volba a my to zkoušeli tolikrát, že čisté svědomí máme, dali jsme mu šanci několikrát. Budeme rádi, když se mu bude dařit," doufají Lunetici.

Poslední šanci už prý Kocián propásl. "Pokud je ti 44 let a dáš svému nejbližšímu bývalému kamarádovi šanci po x-té a on nepřijde, tak tě to lidsky zklame. My to máme hodně na bázi kamarádství. A to i přesto, že jsme každej úplně jinej, každý děláme jiné věci a žijeme jinak, ale na pódiu jsme jedna parta a on tohle nepochopil. Ten jeho život je odlišný od našeho," uzavřel Aleš.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.