Jeden den za čtyři miliony. Schillerová chce schůze svolávat donekonečna

Osobní útoky i dlouhé proslovy. V dolní komoře se mělo ve čtvrtek debatovat o drahých energiích, racionálních argumentů ale podle odborníků mnoho nezaznělo.

"Mimořádné schůze jsou v Poslanecké sněmovně spíše marketingovou záležitostí. Opozice připomněla, že je proti vládě a hájí zájmy určitých skupin populace. Ale nějaký legislativní význam to nemá," říká pro TN.cz politolog Jan Herzmann. A připomíná, že mimořádné schůze často svolávala také ODS, když byla v opozici.

Podle šéfky poslaneckého klubu a místopředsedkyně ANO Aleny Schillerové však mimořádné schůze poslanců smysl mají. "V tomto státě nikdo neví, jak to bude s cenami energií v příštím roce poté, co vláda přenesla zátěž 65 miliard korun ze státního rozpočtu na občany a firmy," vysvětluje místopředsedkyně ANO.

[chooze:article;value:523231]

​Obstrukce? O ty prý podle Schillerové jejímu poslaneckému klubu nejde. "Byli jsme svědky naprosto nekompetentního ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely. Ten místo toho, aby vedl věcnou debatu, pouze urážel, vyčítal a odváděl pozornost," hodnotí Schillerová.

Další schůzi chce místopředsedkyně ANO prý svolat kvůli tomu, aby se lidé mohli dozvědět, jak to s energiemi opravdu je. A hovořila dokonce o svolávání schůzí donekonečna.

Předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) už dříve v pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct upozornila, že každý jednací den v parlamentu stojí čtyři miliony korun.

[chooze:article;value:529465]

​Schillerová ale reaguje, že by si koaliční politici měli zamést před vlastním prahem s tím, že mámě dvě zbytečná ministerstva a mnoho nadbytečných náměstků ministra, kteří jsou pro stát dražší. "Paní Pekarová ve čtvrtek ve Sněmovně ani nebyla. Parlament má plnit své úkoly," dodala místopředsedkyně ANO.

Rozčarování ze jednání v parlamentu neskrývá ani místopředseda dolní komory Jan Skopeček (ODS). "Čekal jsem racionální a věcnou debatu. My jsme kolegům z ANO nabídli, že schválíme program, schůzi přerušíme a přesuneme na příští týden, kdy bude k dispozici i ministr financí Zbyněk Stanjura, který je na pracovní cestě. To neakceptovali," upozorňuje Skopeček.

"Během vystoupení, která měli kolegové z ANO s přednostním právem, ukázali, že jim o žádnou věcnou diskusi na téma ceny energií nejde, protože jejich jednotlivé příspěvky byly často zcela mimo mísu a energetice se ani nevěnovaly," připomíná místopředseda parlamentu. "Čest výjimkám jako je místopředseda ANO Karel Havlíček, který hovořil věcně," dodává místopředseda Poslanecké sněmovny za ODS.

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny řeší účty za energie (16/11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.