Češi se skládají na vrtulník pro Ukrajince. Stále chybí přes 100 milionů

Čestmír –⁠ tak iniciativa Dárek pro Putina pojmenovala vrtulník UH-60, který v pátek přistál na pražské Letné. Víceúčelový stroj, patřící zatím česko-slovenské zbrojovce Czechoslovak Group, chce iniciativa v dohledné době věnovat ukrajinské armádě. Předtím na něj ale musí vybrat dostatek peněz, konkrétně 105 milionů korun.

"Stroj pochází z osmdesátých let a prošel inspekcí ukrajinských leteckých expertů. Je v pořádku, a pokud se na něj složíme, bude jej ke svým operacím využívat ukrajinská vojenská rozvědka, která ho chce nasazovat na speciální akce a používat pro výcvik pilotů. Tato organizace již minimálně jeden tento stroj vlastní a využívá," uvádí iniciativa na svých stránkách.

[chooze:article;value:529600]

Samotná helikoptéra je bez zbraní, ty je ale možné později doplnit. Stroj také dokáže převézt 11 vojáků nebo 1 200 kg nákladu uvnitř, případně 4 100 kg v podvěsu. Takovým nákladem může být například houfnice. 

Peníze na vrtulník chce iniciativa vybrat od běžných lidí, a to nejen z Česka. V minulosti takto nakoupila pro Ukrajince například tank, salvový raketomet, nebo odminovací stroj, ale i další vybavení dohromady za stovky milionů korun. 

Už v pátek, kdy sbírka začala, překročila částka na Čestmíra tři miliony korun. A přispět můžete i vy, a to jak platbou kartou, nebo bankovním převodem. Přímo Dárek pro Putina navrhuje například částku 1968 Kč, ale přesný obnos nechává na dárcích. Pokud se peníze podaří vybrat, s přesunem vrtulníku na Ukrajinu následně pomůže české Ministerstvo obrany, které je zároveň garantem sbírky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.