Bermudský trojúhelník u českých hranic. Houbaři v něm mizí jeden po druhém

Houbařské drama se v posledních dnech odehrálo na slovenském Záhoří nedaleko českých hranic. V lese za obcí Borský Mikuláš se nejdřív ztratil starší muž, který podle svých slov na jindy známé trase najednou nevěděl, kde je. Kontaktoval proto policii. Ta se ho nejdříve snažila zaměřit přes GPS, starý telefon polohu ale neukázal přesně.

Začali ho proto i v sychravém počasí přes telefon navádět, kam jít dál. "Situaci v lesech naštěstí dobře znala operační důstojnice Zlatica, která pro jeho záchranu využila mobilní aplikaci přes off-line mapy. S houbařem tak prošli celou trasu od zaparkovaného auta, borovicový úsek a všechny možné odbočky," uvedli trnavští policisté. Policisté muže našli po zhruba dvou hodinách asi čtyři kilometry od jeho zaparkovaného auta. 

[chooze:article;value:527048]

Následující den musela policie do lesa vyrazit znovu, protože se tam zatoulala Magdaléna se svým synem. "Mě a syna našli policisté ztracené v lese po setmění a pomohli najít i moje auto. Byli moc usměvaví a vstřícní," děkovala podle webu Jeden deň plus nalezená houbařka. Strážci zákona ji našli také díky fotce posedu, který jim zaslala.  

Les jako by ten samý den ale přitahoval jenom nepříjemné zážitky. Policisté později vyhlásili pátrání ještě po 85leté ženě, která přijela z Bratislavy. "Při sběru hub se rozdělila se svými příbuznými a starší paní si nevěděla rady, tak volala na linku 158. V lese ji ale nakonec našel další kolemjdoucí," doplnila policie. 

V souvislosti s případy v "záhoráckém bermudském trojúhelníku", jak oblast v Záhoří s nadsázkou pojmenovali policisté, doporučili tamním houbařům, aby se řídili jednoduchými radami. Lidé by měli do lesa ideálně vyrážet s nabitým telefonem, stáhnutou off-line mapou a v případě dezorientace kontaktovat své blízké a případně i policii. 

Medvěd na Slovensku pokousal houbaře. Počíhal si na něj v ovocném sadu (10/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.