Vyšli jsme vstříc lékařům, tvrdí vláda. Schválila novelu zákoníku práce

Novela zákoníku práce byla ve středu jedním z bodů jednání členů vlády. "Navrhujeme, abychom umožnili lékařům pobyt na pracovišti v délce 24 hodin se standardními přestávkami, pak musí být den volna. Druhá část se týká těch přesčasů jako takových. Navrhujeme, aby délka byla maximálně 416 hodin," nechal se slyšet ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). 

Podle něj by novelu mohla Sněmovna projednat za dva týdny. Zda projde, je ale zatím ve hvězdách. "Podle mých informací je jakási dohoda s opozicí, že na tuto malou novelu nedají právo veta, tím pádem by mohla být schválena v prvním čtení," slibuje si Válek. 

[chooze:article;value:529406]

​"Musí s námi jednat, s našimi experty, s naším stínovým ministrem zdravotnictví. Pak uvidíme, ale je otázka, jestli ta novela skutečně vyřeší ten problém a odvrátí ten kolaps. Já se domnívám, že ne," vyjádřila se místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. 

V případě, že by novela Sněmovnou při prvním jednání neprošla, hrozilo by, že by změny od 1. ledna nemohly platit. "Do konce roku by mohla dojít do Senátu, Senát by ji mohl schválit. A mezi svátky nebo do konce roku by ji mohl podepsat pan prezident," plánuje Válek. 

Konec nedostatku léků

Kromě vlády se ve středu zdravotnictvím zabývala i Sněmovna, která schválila novelu zákona o léčivech. Ta má pomoci vyřešit nedostatek léků v Česku. "Budeme mít zásobu, pokud lék vypadne, nejméně na jeden až dva měsíce. Bude ve všech lékárnách a budeme mít přehled, kolik toho léku v jaké lékárně a u jakého distributora je," objasnil Válek. 

[chooze:article;value:518923]

​"My nechceme panu ministrovi nijak bránit v tom, aby nám ukázal, jak ta novela pomůže masivním výpadkům léčiv. Za nás jsme opakovaně říkali, že neřeší tu podstatu problému, že nejsme soběstační ve výrobě léčiv," kritizuje Válka poslankyně a členka výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD). 

I tato novela by měla platit od 1. ledna, pokud stihne projít Senátem a podepíše ji prezident.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.