Vlna zdražování pokračuje. Přehled potravin, za které si připlatíte

"V souvislosti s konsolidačním balíčkem očekáváme v novém roce zvýšení cen vstupů, ať již z důvodu zvýšení DPH například u vodného a stočného, nebo u všech nápojů, dále z důvodu zvýšení regulačních poplatků za energie, návratu plateb za obnovitelné zdroje, nárůstu cen za obaly a likvidaci odpadů, které se v posledních letech zvyšují o dvojcifernou částku s výjimkou roku 2022 a další," řekla TN.cz mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová.

Nejvíce ale změny podle komory zasáhnou pekařství, a to hlavně změny pro dohodáře. Společnosti si totiž stěžují, že dohody budou nevýhodné. "Musí zaměstnávat velké množství brigádníků. Dlouhodobě není v oboru dostatek kmenových pracovníků. Konkurenceschopnost českých podnikatelů se tak významně snižuje," upozornila Kavanová.

Podle ekonomky Matesové chystané změny pravděpodobně přispějí ke zdražení pečiva. "Kvůli znovunavrácení příspěvků na obnovitelné zdroje energií do cen podniků i drobných spotřebitelů je velmi pravděpodobné, že u energeticky náročných výrob, a to je zrovna to pekárenství, dojde ke zvýšení nákladů," uvedla pro TN.cz.

[chooze:article;value:528036]

"Práce na dohody bude byrokraticky náročnější pro podniky a budou se do toho asi méně pouštět. Teď je otázka, jakou šanci najít nové lidi mají zrovna pekaři," vysvětlila Matesová. Lidé se do této práce moc nehrnou. 

Pokud se tedy budou zvyšovat ceny energií tak, jak varoval Energetický regulační úřad, můžeme podle Matesové očekávat v obchodech dražší pečivo. "Odhady, které nejsou od Potravinářské komory, hovoří o zvýšení cen o tři až pět procent," poznamenala. 

"Macešský přístup naší vlády, zejména směrem k podnikatelům, ještě umocňuje zpráva, kterou jsme zaznamenali v těchto dnech z Německa. Tamní vláda se rozhodla významně podpořit průmyslové podniky kvůli vysokým cenám elektřiny, a to částkou až 12 miliard eur za pět let. Vedle již dohodnuté stabilizace přenosových poplatků výrazně klesne pro všechny podniky ve výrobě daň z elektřiny. V současné době platily podniky za MWh 15,37 eura, v přepočtu 377 korun, a v novém roce budou platit pouze 50 centů, v přepočtu 12,30 koruny. Snížení daně v letech 2024 a 2025 bude ukotveno zákonem. Dnes měla Česká republika devátou nejvyšší cenu za elektřinu, od nového roku bude levnější i Německo, a to bez započítání dalších subvencí," stěžuje si Kavanová.

[chooze:article;value:527756]

Zdražovat by mohly i další potraviny. "U těch je to ale spíše na křišťálovou kouli," sdělila.

Potravináři podle ní od 1. ledna budou muset zvýšit mzdy. "Tam se pak může projevit zvýšení nákladů, projeví se i ceny energie," avizovala. "Ceny většiny zboží by pak ale zase měla snížit snížená daň z přidané hodnoty. U nápojů je naopak vysoká. U těch energeticky méně náročných výrobků by se zdražení do procenta nebo dvou, jak se to dělalo dříve, mohlo vejít," dodala.

Ve světě nyní navíc řeší nedostatek cukru, který tlačí jeho ceny nahoru. V Česku podle dřívějších dat Eurostatu za rok právě cukr nejvíc zdražil. Nyní jsou ale jeho ceny spíše stabilní. Podle Kavanové jsme totiž u této suroviny soběstační.

"Nic nenaznačuje ani meziročnímu snížení výroby," vzkázala. Cukru máme podle ní nadbytek a exportujeme ho. 

Za zdražení elektřiny může i rozmach obnovitelných zdrojů, upozorňují experti (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.