Válka o Gazu vzbuzuje v Izraeli velké vášně. Lidé premiérovi země nevěří

Izraelci nevěří zprávám, které jim premiér země předává o válce. Vyplývá to z průzkumu izraelských médií. Sedmdesát procent obyvatel dokonce věří, že svou funkci jako předseda vlády nezvládá.

"Izraelci přestali věřit tomu, že Benjamin Netanjahu je schopen zajistit státu Izrael bezpečí, což bylo v minulosti ta jeho nejsilnější volební karta," dodává pak Irena Kalhousová z Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy.

"Na konci minulého roku, kdy Benjamin Netanjahu dal dohromady koalici, tak přivedl do té koalice hlasy, názory a jednotlivce, kteří byli do té doby naprosto mimo hlavní politický proud. Jsou vlastně velmi extrémistické, velmi radikální," dodává odbornice.

Proti Netanjahuovi se vyslovili i pravicoví voliči, o které se doposud jeho strana opírala. Mluvčí armády Daniel Hagari má ale na druhou stranu podporu Izraelců obrovskou. Ve vítězství izraelských jednotek věří většina populace.

[chooze:article;value:529424]

Izrael ale není jediným politickým polem, kde to vře. Turecký prezident Erdogan znovu Izrael otevřeně nazval teroristickým státem. "Hej Izraeli: Máš atomovou bombu a vyhrožuješ tím. To víme. A tvůj konec se blíží. Můžete mít jaderných bomb, kolik chcete, můžete mít, co chcete, ale váš čas je u konce," prohlásil dokonce.

Prezident Edrogan se už v minulosti zastával Hamásu, který označil za bojovníky za svobodu, čímž jde proti postoji západních mocností, podle kterých je Hamás teroristická organizace. Erdogan zároveň uvedl, že bude na mezinárodní scéně pracovat na tom, aby jako teroristy viděl Izrael i celý zbytek světa.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.