Ukrajinci budou jako Češi, zaznělo v ruské televizi. Pak se strhla hádka

Evropská komise před týdnem vyzvala k zahájení přístupových rozhovorů mezi Evropskou unií a Ukrajinou, což vzbudilo velké vášně také v Rusku, které má dlouhodobě z integrace Ukrajiny do EU strach. Vstup Ukrajiny do EU se tak stal jedním z témat debatních programů ruské televize a na řeč přišlo také Česko, jak si všiml například i magazín Newsweek.

"Vstup Ukrajiny do EU a NATO, je mrkví či kostkou cukru, kterou Západ nabízí Ukrajině. Jde o slib, že se jednou budou mít lépe, možná ne tak dobře jako Němci nebo Francouzi, ale alespoň tak dobře jako lidé na východě Evropy – Češi nebo Slováci," nechal se v pořadu Průsečík přímek na ruské televizi NTV minulý týden slyšet analytik Viktor Olevič, jehož úkolem v pořadu bývá vyslovování pro Rusy nepříjemných myšlenek a víření debaty.

Olevič tím narážel na neschopnost Ruska konkurovat Evropě, pokud jde o slib lepší budoucnosti pro jemu blízké země. "Co nabízí Rusko? Deset tisíc rublů (asi 2 500 Kč) lidem, kteří žijí v Chersonské oblasti? Vyhlídku, že někdy nebudou moci cestovat bez víza? Že už neuvidí své blízké v Evropě?" pokračoval.

Jeho prohlášení vyvolalo ve studiu velké vášně, což ostatně bývá většinou důvodem zvaní podobných "buřičů". Další srovnávání životních podmínek v Česku a Rusku už mu proto neprošlo a další hosté i moderátor jej začali překřikovat.

[chooze:article;value:529266]

"Nebudeme přece srovnávat, jak špatně se lidem žije v Rusku a jak dobře se jim daří v Evropě, vaše tvrzení je nepravdivé," prohlásil například sám moderátor Andrej Norkin.

Debaty si všimli také Ukrajinci. "Ruští propagandisté ​​připouštějí, že Západ může nabídnout mnohem více než Rusko," zhodnotil vystoupení na sociální síti X poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. "Rusko může nabídnout jenom vraždění Ukrajinců a jejich nasazení v dalších válkách," píše pak proukrajinský účet Victoria.

 Rusové se musí stáhnout z Ukrajiny a být postaveni před soud, řekl v OSN Pavel (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.