Zdravotnictví v hluboké krizi. Fialo, zvyš poplatky, vyzývají nemocnice premiéra

České zdravotnictví je podle Asociace českých a moravských nemocnic v hluboké krizi, která daleko překračuje problematiku přesčasů a platů, jež jsou v popředí současných jednání mezi lékaři a ministerstvem.

"Splnění požadavků protestujících lékařů, jakkoli je žádoucí, problém neúměrného zatížení nemocničních lékařů přesčasy nevyřeší, pouze oddálí jeho nové vzplanutí," tvrdí v otevřeném dopise zástupci nemocnic a žádají nejen ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), ale i premiéra Petra Fialu (ODS), k rychlé nápravě této situace. Vládě zároveň nabízí i možná řešení.

[chooze:article;value:529197]

Více kapacit na školách pro Čechy

"Nedostatek lékařů v českém zdravotnictví není způsoben nezájmem o lékařskou profesi, ale nedostatečnou kapacitou lékařských fakult," tvrdí asociace. "Lékařské fakulty z důvodu vylepšení příjmů nemalou část své kapacity poskytují studentům ze zemí mimo EU za úplatu, zatímco na zájemce z řad dětí daňových poplatníků ČR se nedostává. Rovněž podíl slovenských studentů studujících zadarmo je vysoký a alarmující," stěžují si.

"Žádáme vás o zavedení opatření směřujících ke snížení počtu zahraničních studentů na českých lékařských fakultách a dalšímu navyšování počtu českých studentů medicíny, kteří mají potenciál zůstat po absolvování lékařské fakulty v českém zdravotnictví," hlásají.

[chooze:article;value:528882]

Zvýšení poplatků ve zdravotnictví

Za velký problém nemocnice považují také zneužívání a nadužívání zdravotní péče v nemocnicích. "Urgentní příjmy nemocnic jsou zahlceny pacienty s chronickými, často banálním problémy, kterým se nechce čekat na termín u praktického lékaře nebo jim vyhovuje ošetření ve večerních hodinách a o víkendu. Devadesátikorunový regulační poplatek již nemá žádný regulační dopad," upozorňují.

Nejlepší by proto podle nich bylo, kdyby lidé za péči, s výjimkou skutečně urgentních případů, platili. "Žádáme vás o přijetí legislativních změn vedoucích k zavedení finanční spoluúčasti pacientů, možnosti komerčního připojištění zdravotní péče a navýšení regulačních poplatků na takovou výši, která bude znovu plnit regulační úlohu," vyzývají proto vládu.

Lékaři z nemocnic dále požadují zjednodušení a zefektivnění systému akreditací zdravotnických zařízení pro další vzdělávání lékařů, sjednocení plateb za zdravotní péči mezi pojišťovnami, navýšení podpory regionálního zdravotnictví a změny v organizaci péče na pohotovostech.

[chooze:article;value:529092]

Špatně fungující pohotovosti

Na špatně nastavené fungování pohotovostí si stěžují nejen nemocnice, ale i 55 vedoucích pracovníků pediatrických pracovišť v ČR. Jejich stížnosti se přitom překrývají. Oběma skupinám vadí, že se nedaří služby na pohotovostech obsadit praktickými lékaři (dětskými i pro dospělé), což vede k horší péči o pacienty a přetěžování urgentních příjmů.

Žádají proto, aby se pokrývání těchto směn vrátilo do kompetence regionálních sdružení praktických lékařů a do pohotovostní péče se zapojili i lékaři mimo nemocnice.

[chooze:article;value:528934]

Návrhy vítáme, zní z ministerstva

Ministerstvo zdravotnictví přiznává, že minimálně některé stížnosti lékařů mají své odůvodnění. "Mnohé návrhy v dopise obsažené jsou relevantními body k věcné debatě, kterou ministerstvo zdravotnictví vítá," nechal se slyšet mluvčí resortu Ondřej Jakob. Například na změně fungování pohotovostí už prý na ministerstvu pracují.

"Ministerstvo s praktickými lékaři tuto debatu vedlo v rámci úhradové vyhlášky, kde by prozatímním řešením bylo navýšení úhrad lékařské pohotovostní služby o cca 20 %. To umožní nemocnicím nabídnout vyšší odměnu za lékařské pohotovostní služby a přilákat do nich ambulantní lékaře. Zajištění lékařské pohotovostní služby vnímáme dlouhodobě jako problém a chceme ho řešit prostřednictvím novel příslušných zákonů," dodal Jakob.

"Já ten dopis velmi vítám. Mají v řadě věcí pravdu, i když ne všechny se týkají resortu zdravotnictví. Už na některých legislativních krocích v této věci pracuji a dva roky se v úhradové vyhlášce snažím narovnat problémy, na které oni tam upozorňují, jako je nejednotnost odměňování nemocnic za zákroky," tvrdí pak dokonce ministr Válek.

"Chystáme novelu zákona o zdravotním pojištění, která reflektuje řadu těch návrhů asociace, včetně záležitostí týkajících se pohotovosti. Do Sněmovny půjde snad v prvním pololetí příštího roku," dodal.

A radost z dopisu má prý i premiér Fiala, který po návratu z Afriky onemocněl. "Dopis je dobrým příspěvkem do potřebné diskuze o tom, co je nutné udělat, abychom mohli zachovat občanům vysokou kvalitu zdravotní péče," vzkázal po mluvčím vlády Václavu Smolkovi. 

Válek: Dopis od nemocnic vítám. Mají v řadě věcí pravdu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.