Válek žije na jiné planetě, říká politolog. Je ale prakticky neodvolatelný

Bagatelizování problému s lékaři, sliby ohledně dostatku léků a celkově chaotické řízení resortu jsou věci, které jsou ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) často vyčítány.

"Ta situace na ministerstvu je opravdu hodně vážná. Je tam řada problémů. Jsou to ty současné, ale i dlouhodobé, jako je třeba nedostatek zdravotního personálu. To bych od ministra, když nastoupil do své funkce a byl nový, čekala, že bude řešit," nechala se slyšet poslankyně a členka sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD).

"Ministr Válek už v době, kdy proběhl covid, měl být dávno odvolán. Ta jeho tisková vyjádření jsou spíš úsměvná a svědčí o tom, že žije někde na jiné planetě, v jiném vesmíru a v jiném čase," hodnotí šéfa českého zdravotnictví politolog Lukáš Valeš.

[chooze:article;value:529197]

​I přesto ale dál zůstává ve vedení resortu. "Pan premiér ani sám nemůže odvolat ministry těch koaličních stran. To musí být po souhlase předsedů koaličních stran," objasnila politická komentátorka Lenka Zlámalová. 

Ještě silnější postavení

Pozice ministra zdravotnictví Válka ještě posílila po sobotním sjezdu TOP 09, kdy se stal 1. místopředsedou strany. "Ministr Válek je zároveň i vicepremiérem, takže on je nejvýše postaveným členem vlády za TOP 09. Markéta Pekarová Adamová za ním stojí a tím, že se stal 1. místopředsedou strany, tak tu svoji pozici umocnil. A on obecně premiér Fiala příliš nezasahuje do záležitostí těch dalších koaličních stran," vyjádřil se k problematice politolog Milan Školník. 

"Premiér Fiala si určitě uvědomuje, že kdyby odvolal ministra Válka, tak by došlo k rozpadu koalice. Takže já si myslím, že jak paní Markéta Pekarová Adamová, tak i premiér Fiala nad ním budou držet ochrannou ruku," tvrdí stínový ministr zdravotnictví z hnutí ANO Kamal Farhan.

[chooze:article;value:528995]

​Předsedkyně strany Válka dokonce přirovnala k zesnulému Karlu Schwarzenbergovi. "Má snahu se zlepšit v tom, aby tomu rozuměli lidé, kteří jsou spíš pacienti než lidé, kteří jsou lékaři. To je věc, kterou výrazně zlepšil, takže je srozumitelný. Zároveň má nadhled a vtip. Možná je v tomto směru trochu pokračovatelem našich zakladatelů, především Karla Schwarzenberga," prohlásila Pekarová Adamová na ČT24. 

"Ty úkoly, které řeší na ministerstvu, rozhodně nejsou jednoduché. Řeší dědictví minulosti," obhajuje jej další stranický kolega Michal Kučera, který je rovněž místopředsedou TOP 09. 

Ani sám Válek nevidí důvod ke svému konci na ministerstvu. "Od žádného z koaličních předsedů stran, od žádného člena vlády, ani premiéra nemám žádnou informaci o nespokojenosti s mojí prací," vyjádřil se.

"Samo o sobě to, že TOP 09 má ministra zdravotnictví, je myslím víc než váha té strany ve vládě," myslí si ale Zlámalová. 

Jednání ministra Válka s rebelujícími lékaři je stále bez výsledku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.