Nevíte číslo bankovního účtu? Pro platby už stačí znát jen telefonní kontakt

Revoluci v bezhotovostním platebním styku zahajuje se službou Platby na kontakt v úterý Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. Moneta s UniCredit Bank se přidají v příštím roce. Platit pomocí telefonního čísla při elektronickém převodu peněž bude bude zatím pouze při posílání částek do pěti tisíc korun.

Namísto čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví stačí zadat číslo mobilního telefonu příjemce platby. Zájemci o využívání nové služby se budou muset nejprve zaregistrovat u své banky.

[chooze:article;value:527009]

​​V registru, který provozuje ČNB, je možné uchovávat k jednomu číslu účtu více telefonních kontaktů. Naopak k jednomu telefonnímu číslu nelze přiřadit více čísel účtů.

"Služba je pro všechny fyzické osoby nebo osoby samostatně výdělečně činné. Přinášíme tak další zjednodušení při posílání peněz mezi lidmi," říká Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace, která zavádění novinky koordinuje. Podle průzkumu agentury Ipsos nový způsob plateb využijí až dvě třetiny lidí.   

Klienti si mnohdy pletou při vyplňování čísla bankovního účtu nebo kódu banky. Odeslané peníze tak v horším případě mohou skončit na jiném účtu. V lepším případě se transakce neuskuteční. Platby na kontakt tak pomohou i k omezení takových omylů.

Česká národní banka nakupuje zlato. Na konci října vlastnila zhruba 27 tun (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.