Rumburkem otřásá vzpoura hasičů. Jde o nátlakovou akci, tvrdí starosta

V pondělí ráno na podatelnu rumburské radnice dorazilo 21 výpovědí dobrovolných hasičů. Jsou mezi nimi bývalí profesionální hasiči, záchranáři i mistři republiky v hasičských sportech. Společně pro město odsloužili 560 let. Jejich dlouholetý velitel má vleklé osobní problémy a pod jeho zástupcem pracovat odmítají.

"Tu práci jsme vykonávali s radostí. Neměli jsme za to žádný peníze. Je nám to líto, ale pan starosta s námi odmítnul celou věc komunikovat," tvrdí jeden z nich Jaromír Borovička. "Nespokojenost, arogance, vládnutí z pozice moci. Pod takovým člověkem to nemůže nikdy fungovat," dodává jeho kolega Zdeněk Zvára.

V Rumburku slouží 30 dobrovolných hasičů, z toho 24 na dohodu a šest je placených z rozpočtu města. Vzhledem k odlehlosti pracují v tzv. režimu JPOII. Přirovnat se to dá k odloučené profesionální jednotce.

[chooze:article;value:529206]

"Máme ze zákona výjezd do pěti minut, zajišťujeme výjezd družstva jedna plus tři," popisuje systém velitel jednoho z hasičských družstev Martin Adámek s tím, že se to s šesti placenými lidmi a třemi, kteří chodí do práce jinam, nedá plnohodnotně zajistit.

"Jakmile jsem se dozvěděl, že mi tady na stole budou přistávat výpovědi, tak jsem si zavolal nového velitele a položil jsem mu jednoznačnou otázku: Jsme schopni zásahu? Odpověď zněla: Ano. Já to vnímám jako nátlakovou akci," tvrdí starosta města Martin Hýbl (BEZPP).

To však třeba pan Adámek odmítá. "Není to nátlaková akce, je to logický vyústění věci, kterou dva roky nikdo neřešil," kontruje. 

[chooze:article;value:529197]

O vyjádření štáb TV Nova žádal i nového velitele Marka Donáta. Na kameru se ale vyjádřit nechtěl a mluvil jen přes domovní telefon. "Já to teď beru jako špinění svého jména," prohlásil.  

Starosta si chce nechat jméno nového velitele ještě posvětit krajským ředitelstvím hasičů a pak mu dát půlroční šanci. Bude mít za úkol rozhádané hasiče přesvědčit, aby se vrátili. "Pokud se řešení nepodaří najít, tak samozřejmě se bude muset asi vyměnit velitel," připouští Hýbl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.