Rodiče chtěli bojovat. Nemocnou dívenku přesto odpojili od přístrojů

Nevyléčitelně nemocnou holčičku Indi Gregory lékaři v neděli převezli z Queen's Medical Center do hospicu, kde ji odpojili od přístrojů. V 1:45 v noci, po několika hodinách od převozu, zemřela v náručí své matky Claire Staniforthové. Informoval o tom deník The Guardian.

Rodiče usilovali o to, aby mohli mít holčičku doma. V pátek ale soud rozhodl o tom, že odpojení od přístrojů lze provést pouze v nemocnici nebo hospici, nikoli v rodinném domě.

"Národní zdravotní služba a soudy jí vzaly nejen šanci žít delší život, ale také vzaly Indi možnost důstojně zemřít v rodinném domě, kam patřila," řekl zmíněnému listu otec holčičky Dean Gregory.

[chooze:article;value:529131]

​Indi trpěla genetickým mitochondriálním onemocněním, které se nedalo vyléčit. Specialisté z Queen's Medical Center, kteří o holčičku pečovali, uvedli, že umírá, léčba jí působí bolest a nemá smysl. Její rodiče s tím nesouhlasili a snažili se o osud dcery soudit.

V několika právních bitvách soudci došli k tomu, že rozhodnutí o přerušení léčby Indi bylo zákonné a v jejím nejlepším zájmu, píše web The Independent. Verdikt nezrušil odvolací soud ani Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku ve Francii. 

Holčička minulé pondělí obdržela nouzové italské občanství a dětská nemocnice Bambino Gesú v Římě nabídla, že ji bude dál udržovat při životě. Anglické soudy to ale zakázaly.

Miminko vytáhli po zemětřesení z trosek. Nyní má dívenka nový domov:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.