PŘEHLED: Čeká nás státní svátek. Kde nakoupíte 17. listopadu?

Pracující lidé a studenti mají v pátek volno navíc, a mohou se tak těšit na prodloužený víkend. Na státní svátek 17. listopadu se nevztahují stejná omezení jako v případě svátků v září a říjnu. Obchodníci mohou nechat obchody otevřené. Lidé tak mohou vyrazit v klidu na nákupy.

Od roku 2016 platí v Česku zákon o prodejní době v maloobchodech a velkoobchodech. Podle něj musí mít obchody s prodejnami nad 200 metrů čtverečních během vybraných státních svátků zavřeno. A zrovna 17. listopad mezi ně nepatří.

[chooze:article;value:528903]

Právě v pátek si přitom připomeneme rovnou dvě důležité události našich dějin. Jedna souvisí s uzavřením českých vysokých škol nacisty v roce 1939. Právě proto je tento den také Mezinárodním dnem studentstva.

Druhá se váže k roku 1989, kdy se demonstrace na Národní třídě v Praze stala počátkem sametové revoluce. Ta následně zapříčinila pád komunistického režimu.

Hned v prosinci nás pak čekají další státní svátky. Zatímco na Štědrý den mohou být obchody otevřené alespoň do 12:00, v dalších dnech lidé musí počítat s tím, že si nenakoupí vůbec, protože bude zavřeno.

Otevírací doba obchodů
ve zbývající svátky roku 2023

24. prosince, Štědrý den obchody otevřené pouze do 12:00
25. prosince, 1. svátek vánoční zavřeno
26. prosince, 2. svátek vánoční zavřeno
zdroj: TN.cz

Kvůli inflaci přibylo lidí v nouzi. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.