Špatně spíte? Dávejte pozor, může jít o způsob, jak dostat demenci

Kvalitní spánek patří mezi základní životní potřeby. O tom, co se může s lidským tělem stát, pokud ho nemá dost, se přesvědčili i neurologové z australské Monash University. Podle nich totiž může být špatný spánek jednou z příčin demence.

Neurologové rozdělují spánek na několik fází. Jako bdělý stav označují dobu, kdy jsou lidé zcela vzhůru. Následuje lehký spánek, z něhož lze člověka snadno probudit a kdy se zpomaluje mozková činnost. Po ní přichází fáze REM, kdy se člověku zdají sny a tělo se ve spánku uvolní.

Pro výzkum vědců však byla kritická poslední, nejhlubší fáze spánku. Takzvaný hluboký spánek neboli "slow-wave sleep" se projevuje zpomalením životních funkcí. Během něj lidský organismus nejvíce odpočívá. Z celkové doby spánku zabírá tato fáze asi desetinu času.

[chooze:article;value:525189]

Právě na tuto fázi se vědci zaměřili. "Zjistili jsme, že stárnutí bylo spojené s úbytkem nejhlubší fáze spánku. U lidí, kteří měli tento úbytek větší, existovalo výrazně větší riziko vypuknutí demence v průběhu 17 let," řekl portálu CNN vedoucí projektu Matthew Pase.

Výzkum, kterého se účastnilo 346 lidí, tak přišel s jasným závěrem. Úbytek hlubokého spánku může znamenat zvýšení rizika demence až o 27 procent. Ze zkoumaných lidí neměl nikdo na začátku výzkumu demenci, po ukončení pozorování vykazovalo známky nervového onemocnění 52 z nich, uvedl portál JAMA Network, kde je celá práce publikována.

Příčinou zvýšeného rizika má být fakt, že v průběhu fáze hlubokého spánku provádí mozek jakousi očistu, při níž se zbavuje škodlivin vzniklých v bdělém stavu. Mezi nimi je i protein beta-amyloid, jehož přítomnost způsobuje obávanou Alzheimerovu chorobu.

V září se konal Světový den Alzheimerovy choroby. Nemocí trpí na celém světě miliony lidí (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.