Znáte nepsaná pravidla létání? Odborníci řekli, jak se v letadle nechovat

I letecká doprava má svou etiketu. Málokdo ale její nepsaná pravidla dokonale ovládá. Kvůli tomu pak vznikají na palubách letounů nepříjemné situace, kterým by se mnozí z nás raději vyhnuli.

Podle průzkumu zveřejněného americkou televizí CNBC je všeobecně nejotravnějším chováním narušování osobního prostoru – ať už jde o souboje o loketní opěrku, roztahování nohou nebo jiné "přetékání" do míst, která by ale měla náležet spolusedícímu. Za obtěžující je označilo 77 % z dvou tisíc dotázaných.

Na druhém místě pak skončilo nehygienické chování, jako je zouvání si bot nebo stříhání nehtů. Velmi neoblíbené je také poslouchání hudby či jiného audioobsahu, včetně filmů, bez sluchátek a za silně odpudivé pak lidé často označují cestující zjevně nemocné či opilé.

[chooze:article;value:527784]

Na cestách je zásadní také pohyb spolucestujících v uličce. Prohřeškem je například uspěchané vystupování, kdy lidé dále od východů nepočkají, až vystoupí ti blíže ke dveřím, a na obtíž jsou též cestující, kteří se v uličce zdržují zbytečně dlouho při nastupování.

Už klasickými výtkami k chování v uzavřeném prostoru jsou pak pojídání velmi "aromatických" jídel a dlouhodobě hlasité projevy dětí, zvláště ty nekorigované rodiči. Stejně nepřijatelné je prý ale jejich okřiknutí cizím člověkem.

Za faux pas je pak podle deníku USA Today mezi zkušenými cestovateli považováno také sklápění opěradla sedadla během letu, a to zvláště v případě, když jde jen o krátký let v délce několika málo hodin. Někteří sklopení sedadla dokonce považují za nepřijatelné takřka kdykoliv. Naopak podle výzkumu cestovatelského portálu Kayak má tato funkce sedadla podle velké většiny cestujících svůj důvod a za určitých podmínek, třeba v noci, je její využití pochopitelné.

[chooze:article;value:526822]

Za kontroverzní je považováno také to, když požádáte své spolucestující, aby si s vámi vyměnili sedadlo. Tam se názory půlí. Asi polovina lidí toto chování považuje podle deníku Seattle Times za přijatelné, ale pouze pokud o to hezky požádáte. Druhá půlka to ale vnímá jinak.

Velmi důležité jsou přitom důvody pro tuto změnu. Pokud vám jde jenom o to, že vám přidělené sedadlo prostě nevyhovuje, u ostatních cestujících vám jeho prohození většinou neprojde. Naopak pokud o to žádáte kvůli tomu, abyste si mohli sednout vedle někoho blízkého, ostatní vám spíše vyhoví.

Drama na palubě. Letoun se musel vrátit na letiště kvůli cestujícímu s průjmem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.