Mrtvola koně ležela několik dní na poli u Břeclavi. Musel hrozně trpět, tvrdí svědkyně

[chooze:gallery;value:33806]

​Smrt zvířete otřásla celou Břeclaví. Kůň měl ležet mrtvý na poli v oblasti Kančí obory několik dnů. Ve středu jej tam našla čtenářka TN.cz paní Soňa K.

"Už jsem ho tam viděla dva dny předtím. Nebyla jsem si jistá, že je to kůň. Já jsem si myslela, že je to hromada hnoje nachystaná na zahnojení pole. Protože je to oranice. A protože pršelo a bylo mokro, tak jsem tam nechtěla v tom bahně chodit. Ale ve středu už to uschlo. Tak jsem se tam šla podívat a viděla jsem, že tam leží kůň," popsala Soňa.

[chooze:article;value:513596]

Kůň byl dle ní v hrozném stavu. "Já jsem teda brečela, když jsem to uviděla. Protože ten kůň měl venku konečník. To znamená, že měl asi koliku nebo musel zemřít ve velkých bolestech, co tedy říkají znalci koní," uvedla Soňa.

Hnědého koně potulujícího se v této oblasti si někteří přitom všimli už na konci října. Upozornili na to i lidé ve facebookové skupině Břeclaváci. "Rybáři mi říkali, že se tam sám potuluje kůň a asi se ztratil. A pak tam ležel mrtvý," doplnila Soňa.

Případem se zabývají veterináři. "Na základě podnětu v současné době provádíme šetření, které ještě není ukončené. Ten kadáver (odborné označení pro lidskou i zvířecí mrtvolu, pozn. red.) koně byl přemístěn k likvidaci v asanačním podniku," řekl TN.cz mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

Podle Soni i řady dalších lidí na sociální síti patří zvíře chovateli, který má nedaleko usedlost. Tomu prý koně utekli už dříve. "Dokonce tady zablokovali silnici a strážníci museli zatarasit služebními auty výjezd na hlavní silnici, protože koně se rozutekli. Chovatel za to prý nemohl, chudák, protože mu prý někdo udělal díru v plotě a koně utekli. Ale jemu utíkají pravidelně," tvrdí Soňa s tím, že jednou se na ni vyřítilo z lesa kolem 150 koní.

[chooze:article;value:499182]

Chovatel ale odmítá, že by mrtvé zvíře bylo jeho. "Není to pravda. Kůň z našeho ranče to nebyl. Ale zkrátka, já jsem se ho ujal. Uklidil jsem ho. Je odvezený v kafilérii," sdělil TN.cz.

Každý kůň v Česku by měl být řádně očipovaný, a tím tak spolu s majitelem dohledatelný v Evidenci koní ČR. Podle informací TV Nova byl však v případě tohoto zvířete problém s identifikací.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.