Izrael musí zastavit vraždění, prohlásil Macron. Vyzval ke konci ostřelování Gazy

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval Izrael, aby zastavil bombardování Gazy. Odvetný útok Izraelců totiž s sebou podle něj přináší zbytečně velké ztráty na civilním obyvatelstvu.

Macron se domnívá, že vojenské praktiky Izraele jsou neobhajitelné. "Izrael musí zastavit vraždění žen a dětí. Uznáváme nároky Izraele na odplatu, ale musíme trvat na tom, aby toto bombardování bylo zastaveno," prohlásil francouzský prezident v rozhovoru pro BBC.

Francouzský prezident ale také zdůraznil, že Francie, stejně jako další západní státy, stále považují hnutí Hamás za teroristickou organizaci. Právě Hamás, který je v Pásmu Gazy vládnoucí stranou, ozbrojený konflikt rozpoutal, když 7. října překročili jeho bojovníci hranice, aby povraždili stovky Izraelců a dalších 240 unesli.

[chooze:article;value:528910]

Na otázku, jestli Izrael porušil mezinárodní práva, když při odvetném úderu začal bombardovat hustě osídlenou Gazu, Macron nedokázal odpovědět. "Nejsem soudce, ale státník. Není správné Izrael takto kritizovat, když je našim přítelem a spojencem. Tím spíše, když je to teprve měsíc poté, co byl takto napaden," dodal Macron.

Izrael je pod palbou kritiky zejména proto, že jeho ostřelování často zasahuje civilní objekty v Gaze. Důvodem je však to, že Hamás často umisťuje svá stanoviště pod školy, nemocnice, mešity či uprchlické tábory, čímž z civilistů dělá živé štíty. To se projevilo i tehdy, když před útokem Izrael varoval civilisty, aby se z města přesunuli na bezpečnější jih. Teroristé z Hamásu se však snažili civilní obyvatelstvo v Gaze za každou cenu udržet.

Až doposud Izrael výzvy svých spojenců i kritiků, aby zastavil bombardování Gazy, ignoroval. Podle představitelů židovského státu není možné vzhledem k hustotě Gazy zabránit civilním ztrátám. Ve čtvrtek však nastal průlom, když Izrael souhlasil s tím, že každý den na čtyři hodiny pozastaví boj, aby mohli civilisté před boji utéct, píše portál CNN.

Netanjahu: Izrael nechce okupovat Gazu, ale zajistíme, aby se 7. říjen neopakoval:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.