VIDEO: Ojedinělý úkaz na nebi! Měsíc zakryl Venuši

Ve čtvrtek v ranních hodinách byl za svítání Měsíc vidět ve fázi úzkého srpku. Na obloze se také objevila Venuše, která byla jasně vidět. Krátce před 11. hodinou pak Měsíc Venuši zakryl. Podívaná měla být za příznivého počasí viditelná i pouhým okem.

Vidět měl být také výstup Venuše zpoza neosvětleného kraje Měsíce. Trval jen desítky sekund. "Venuše bude mít také fázi – podobnou Měsíci mezi úplňkem a poslední čtvrtí, takže v dalekohledu se bude jevit jako zářící oválek," uvedl Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě.

[chooze:article;value:526118]

​Pro Opavu byl přibližný čas výstupu stanoven na 12:15, pro jiná místa v Česku a Slovensku se mohly časy jevu lišit až v desítkách minut.

Jde o poměrně vzácný úkaz. Statisticky je možné vidět z jednoho místa na Zemi asi jeden takový zákryt planety Měsícem za rok.

"Náš kosmický souputník se pohybuje kolem Země na dráze mírně protažené, ale také mírně "sklopené" k hlavní rovině Sluneční soustavy, a tak častěji pozorujeme jen tzv. konjunkce – úhlová přiblížení Měsíce k jasným planetám nebo hvězdám. Když se ale stane, že je Měsíc na své dráze právě poblíž roviny zemské dráhy (tzv. roviny ekliptiky), může před planetou přímo přejít," uvedli pracovníci Fyzikálního ústavu. Doplnili, že se nemusí jednat jen o Venuši, ale o všechny planety obíhající Slunce poblíž roviny ekliptiky.

[chooze:poll;value:3bb20964528e24897f5807bf61d34c422592e1e5]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.