Rakovina ústní dutiny postihuje stále více lidí. Příznaky lze snadno odhalit

Za posledních deset let vzrostl podle lékařů počet případů rakoviny ústní dutiny o 60 %. Ke vzniku onemocnění přitom přispívá řada faktorů, jak upozornil portál Mirror. Riziko zvyšuje například kouření či žvýkání tabáku, pití alkoholu nebo nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny.

Nejčastěji onemocnění odhalí zubaři během pravidelných preventivních kontrol. Ty jsou opravdu důležité, píše portál Daily Mail. Problém však může způsobovat skutečnost, kdy ale řada lidí nemá svého specialistu kvůli jejich nedostatku a tomu, že mnozí nepřijímají nové pacienty.

[chooze:article;value:526331]

"Příznaky rakoviny ústní dutiny mohou být často bezbolestné. Tím pádem ji nemusíme zaznamenat. Způsobí ale velké problémy,“ sdělila lékařka Miriam Stoppardová. Lidé však mohou symptomy doma sami odhalit. Jsou totiž často viditelné i pouhým okem.

Důležité je se podívat na obličej. Jedním z příznaků je totiž mírný otok tváře. Je potřeba zkontrolovat také pokožku, zda na ní v poslední době nenastaly nějaké změny, či se zvětšila mateřská znaménka. Jejich růst, svrbění nebo krvácení je také jedním ze symptomů.

Zapomenout nesmí lidé ani na prohlídku krku. Lékařka doporučuje otáčet hlavou ze strany na stranu a zkontrolovat, zda se při natáhnutí kůže neobjeví nějaká bulka. Je nutné také zkontrolovat a prohmatat oblast pod čelistí i velký sval na stranách krku. Bříšky prstů navíc zjistíte, zda nemáte otoky.

A podívat se musíme také do pusy. Nejčastějšími včasnými příznaky jsou vředy či červené nebo bílé skvrny v ústech. Lidi často trápí nevysvětlitelná bolest v ústech nebo uchu, typická je i bolest v krku. Pacienti si často stěžují i na potíže s polykáním a knedlík v krku. Často mají skřípavý hlas a hubnou.

[chooze:article;value:525360]

"Kouření a pití může výrazně zvýšit riziko vzniku. Zatímco kouření je spojeno s přibližně dvěma třetinami případů rakoviny ústní dutiny, nejíst dostatek ovoce a zeleniny je spjato s více než polovinou případů, s alkoholem to je necelá třetina," nastínila Stoppardová. Klíčová je přitom včasná diagnóza. Čím dříve je onemocnění odhaleno, tím je šance na úspěšnou léčbu vyšší.

Lékaři chtějí vymýtit rakovinu děložního čípku. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.