Odbory chystají stávku. Protestovat budou kvůli snižování platů ve školství

Jedinými šťastlivci mezi pracovníky ve veřejném sektoru jsou učitelé. Těm vládní pětikoalice přislíbila růst mezd do výše 130 procent průměrné mzdy. A slibu prý dostojí. Pedagogům by tak na výplatnici měly přibýt asi tři tisícovky.

Jinak je tomu ale u nepedagogických pracovníků. Ti se s penězi navíc mohou rozloučit. Třeba šéfkuchař ve školní jídelně v nejvyšší platové třídě si teď přijde na 36 tisíc hrubého. Se škrty ministerstva financí si v dalším roce pohorší. "Dopady tam budou a místa nejsou zabezpečená, tudíž na ně nejsou peníze, tak jim ten plat klesne na 24 tisíc hrubého," upozornila místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

[chooze:article;value:527121]

Odboráři už kvůli škrtům chystají stávku. Den D má nastat 27. listopadu. "Lidé všeobecně vnímají, že ta nezvládnutá inflace ze strany vlády je obrovský průšvih. Lidé jsou obrovsky nespokojení, a proto je nálada ve společnost tak dramatická," prohlásil předseda odborových svazů Josef Středula.

Původně měli o peníze přijít policisté i hasiči. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) jim ale dá ze svého rozpočtu ministerstva vnitra na platy víc než 900 milionů korun. "Setkal jsem se se zástupci policejních i hasičských odborových organizací. Ujistil jsem je o tom, že i v napjaté rozpočtové situaci můj slib platí a platy hasičů i policistů budou v roce 2024 stejné jako letos," uvedl Rakušan.

Propouštět se bude na úřednických pozicích třeba v rámci ministerstva práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Tam dostane výpověď asi tisíc lidí. Ušetřené peníze půjdou na odměny. O poklesu reálných mezd předák Josef Středula jednal v úterý na Pražském hradě i ve Strakově akademii.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.