Tyto varianty covidu-19 teď nejvíce řádí. Pozor dejte na 11 hlavních příznaků

Přestože by se mohlo zdát, že koronavirus už je minulostí, rozhodně tomu tak není. Ve skutečnosti se populací stále šíří a mutuje. Aktuálně vzbuzuje velký zájem u odborníků varianta omikronu EG.5, která bývá označovaná také jako "Eris".

Ta je v současné době poměrně častá, a to například ve Spojených státech amerických, píše portál The New York Times. Už v srpnu ji přitom Světová zdravotnická organizace (WHO) klasifikovala jako "hodnou zájmu" a doporučila zdravotnickým orgánům, aby bedlivě sledovaly její přenos.

[chooze:article;value:527910]

S blížící se zimou se ale stále více objevuje také její varianta nazvaná HV.1. Ta se dokonce v posledních týdnech stala i daleko dominantnější. "Její výhodou je pouze vyšší přenositelnost, nebo zvýšený imunitní únik," uvedl lékař Dan Barouch. Vlastnosti by však měly mít podobné.

Podle expertů to však nevypadá, že by tyto mutace měly nějaké speciální symptomy nebo způsobovaly vážnější onemocnění. Jejich výhodou je pouze to, že se daleko snadněji přenáší. Není tedy důvod vůbec panikařit. "Jsou tam stejné příznaky, o kterých jsme zvyklí slýchat u předchozích variant koronaviru," citoval portál KQED lékaře Petera Chin-Honga.

Lidé by si ale měli dávat pozor a nebrat žádný z příznaků na lehkou váhu. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) upozorňuje především na 11 symptomů.

Nejedná se navíc o jediné mutace, které odborníci bedlivě sledují. Světem se šíří také varianta BA.2.86 označená jako pirola. Ani v tomto případě však neexistují zatím žádné důkazy, že by způsobovala vážnější onemocnění s větší pravděpodobností než jiné varianty omikronu.

V České republice nebyla dosud žádná z těchto variant zachycena, jak vyplývá ze zprávy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ke 30. říjnu. "V ČR nelze o dominanci konkrétní subvarianty omikronu hovořit, ale detekujeme varianty odvozené od XBB.1.5 (pozn. red. omikron)," informoval ústav.

Proti novým variantám koronaviru se dá v Česku očkovat. Více se dozvíte v následující reportáži (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.