Izrael dokončil obklíčení a rozdělil Pásmo Gazy na dvě části. Dorazil šéf CIA

[chooze:gallery;value:33743]

​Armáda židovského státu dokončila obklíčení hlavního města Gaza a Pásmo Gazy je tak rozděleno na severní a jižní část, uvedl deník Times of Izrael. Provázelo to i v noci na pondělí masívní bombardování zaměřené na infrastrukturu Hamásu. Opět vypadly veškeré telekomunikační služby.

Letectvo Jordánského království shodilo v pondělí nad ránem s vědomím Izraele zdravotnický materiál a léky do jordánské polní nemocnice pomáhající v Pásmu Gazy, informovala CNN.

Válka přijde Izrael na desetinu hrubého domácího produktu, odhadem v přepočtu přes bilion a 100 miliard korun (pro srovnání, jde zhruba o polovinu ročního českého státního rozpočtu – pozn. red.). Prognózu zveřejnily ekonomické noviny Cacalist. Suma platí v případě, že boje s Hamásem potrvají nejdéle rok a konflikt se nerozšíří mimo Gazu.

[chooze:article;value:528260]

​Do Izraele dorazil podle CNN šéf americké CIA William Burns. Kromě situace v Gaze budou na pořadu dne i rukojmí držení Hamásem. Poté hodlá navštívit i šéfy zpravodajských služeb některých arabských zemí.

Ministr zahraničí USA Anthony Blinken pokračoval v turné po Blízkém východě. Během včerejška navštívil Palestinskou samosprávu na Západním břehu Jordánu. S prezidentem Mahmúdem Abbásem probral možnosti ukončení války i roli samosprávy v mírových jednáních. Během dne pak odletěl na neohlášenou návštěvu Iráku. Právě na území tohoto státu totiž proběhlo několik akcí proíránských skupin, které byly mířeny na americké základny.

Hlavní snahou Blinkena je zamezit rozšíření konfliktu, uvedla agentura Reuters. Ze stejného důvodu začala operovat ve východním středomoří americká jaderná ponorka s řízenými střelami. Oznámilo to americké centrální velení. Pohyb ponorek je vždy utajen, v tomto případě má zveřejnění místa podle CNN ostrašit zejména libanonské hnutí Hizballáh a Írán, který jej stejně jako Hamás podporuje.

[chooze:article;value:528251]

​Právě na Libanon mířil včera izraelský raketový úder, při kterém zahynuli čtyři lidé včetně tří dětí. Hizballáh v rámci odvety bombardoval izraelské pozice na severu země, na místě tedy nadále hrozí eskalace konfliktu. Libanon navíc hodlá na Izrael podat stížnost k OSN.

Šéf americké diplomacie pokračoval do Turecka. Právě jeden z důležitých členů NATO může společně s Katarem sehrát zásadní roli v ukončení další války dlouhotrvajícího arabsko-izraelského konfliktu. Několik hodin před jeho příletem se stovky propalestinských demonstrantů pokusily zaútočit na americkou leteckou základnu na jihu Turecka. Policie k jejich rozehnání musela použít slzný plyn a vodní děla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.