Developeři upouští od výstavby míst k parkování. Může to být velký problém

V Praze platí předpis, podle kterého připadá na jedno stání u nově stavěných domů určených pro bydlení jedno parkovací místo na 85 metrů čtverečních. Do toho se počítají i chodby, sklepy a další části obytných domů.

Podle informací TN.cz někteří developeři zvažovali u nových projektů bytové výstavby navýšení počtu parkovacích míst nad rámec požadavků předpisů. Nakonec od toho začali upouštět.

"V Praze je to opravdu tak, že zájem některých developerů u nově plánovaných bytových domů o výstavbu parkoviště navíc skutečně opadá," řekl viceprezident Realitní komory Libor Urban.

Vzniká tak paradoxní situace. Parkovací místo je totiž podle Urbana jeden z důležitých faktorů při koupi bytů. "Obecně zájem je, lidé se na to ptají při výběru nemovitosti ke koupi. Dnes už má každá rodina minimálně jedno auto, ale některé i dvě nebo tři, k tomu i třeba ještě další, služební," popsal Urban. Stání v podzemní garáži může podle něj vyjít na 500 tisíc až 1,3 milionu korun podle lokality.

Důvody pro rušení výstavby parkovacích míst nad požadavky předpisů jsou různé. "Jednak je to kvůli vyšším nákladům, jednak se dnes lidé více než dříve stěhují mimo Prahu. Nicméně počty parkovacích míst musí developer dodržet, zde se bavíme o dalších parkovacích místech nad rámec povinnosti," přiblížil Urban. Dodal ale, že tento trend není významný.

Jak vysvětlil zdroj TN.cz, náklady na výstavbu jednoho parkovacího místa v podzemní garáži jsou asi jeden milion korun, přitom se v dané lokalitě prodávají asi za 750 tisíc. Přesto o ně není velký zájem. Důvodem je prý i to, že byty v daném místě často kupují investoři, kteří je mají určené k pronájmu, a zajištění parkování pro ně není primárním zájmem.

[chooze:article;value:526592]

Bez parkovacího místa se byty hůře prodávají

Podle oblastního ředitele M&M Realit Jana Martina řeší developeři maximální využití podlažní plochy projektu a co nejefektivnější monetizace, a v takovou chvíli přichází na přetřes i povinnost a počet parkovacích stání.

"Velmi nešťastným řešením nakonec bývá, a má to své konsekvence i na sekundárním realitním trhu, pokud například rodinný byt 3+1, 4+kk a větší, v částce převyšující cenu deset milionů korun přichází pouze s jedním parkovacím stáním. Toto může být dokonce deal breaker," podotkl Martina. I on tvrdí, že rušení plánovaných parkovacích míst se nedá považovat za trend.

[chooze:article;value:526672]

Problémy do budoucna

Nižší tempo výstavby parkovacích míst může přitom představovat komplikaci do budoucna. Jak podotkl Martina, průměrná domácnost bude pravděpodobně vlastnit více než 1,5 auta. A to není jediné zásadní téma, co se parkovacích kapacit v blízkosti bydliště týče.

"Daleko vážnější otázka bude, jak se v blízké budoucnosti budou auta nabíjet (za předpokladu realizace "nucené elektrifikace vozového parku"). Budou vznikat dotazy ve věci kapacity veřejných rozvodných sítí, ale pak ty důležitější, zda mají novostavby, ale i starostavby (novostavby starší 15 let) dostatečné technologie, jističe a tak dále pro zřízení nabíječek ke každému parkovacímu stání," zmínil Martina. 

Urban také upozornil na problematiku parkování v Praze, kde podle něj volných parkovacích míst ubývá. "Obecně je s parkováním v Praze velký problém. Jednak je to způsobeno modrými zónami, které mají předplacené majitelé přilehlých bytů, a mnohdy ani oni nezaparkují tam, kde by chtěli, další parkovací místa ubyla přibývajícími pruhy pro cyklisty a tím zúžením vozovky, další parkovací místa jsou vyhrazena pro elektromobily a jejich nabíjení atd. Velkou část parkovacích míst (obecně) obsazují také pracující, dojíždějící do Prahy z okolních obcí za prací," popsal.

[chooze:poll;value:8e3707ff2faada08d3fe07b7c0f30eeadc6ab866;layout:tn_nova]

Ceny bytů aktuálně klesají, nebo stagnují. Podívejte se na reportáž TV Nova z minulého týdne:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.