Zeman řekl, co by vyřešilo válku v Izraeli. Fialovu vládu má za amatéry

Miloš Zeman letos v březnu zakončil své druhé prezidentské období a stáhl se z politického života. V minulosti z politiky už jednou odešel, poté se ale vrátil. To už teď, vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, neplánuje.

"Několikrát, neboť jsem byl o tom přesvědčen, jsem říkal, že odcházím z politiky, ale situace se změnila a z politiky jsem nakonec neodešel. Ale položte si, pane redaktore, jednoduchou otázku. Je mi 79 let, těším se na oslavu svých 80. narozenin, ale na rozdíl od Šimona Perese (bývalý izraelský prezident, pozn. red.), který dělal prezidenta ještě v 90 letech, já už na tom nejsem zdaleka zdravotně tak dobře, abych si to mohl dovolit," řekl Zeman.

[chooze:article;value:503552]

​Na životě po prezidentování dle svých slov oceňuje, že jako řadový občan nemusí s nikým debatovat a že má více volného času, který věnuje knížkám, v nichž je podle něj "hluboká moudrost".

Současná vláda

Na současné vládě exprezident nenechal v pořadu nit suchou. Její politiku označil za amatérismus. "Ano, nelíbí se mi, když se na to ptáte, amatérismus současné politiky. Nelíbí se mi, že ministr zemědělství je teolog, že ministr školství je muzikolog, ministr průmyslu bankéř, ministr financí nemá ekonomické vzdělání, ministr zahraničí je bakalář, zatímco velvyslanci mají povinné magisterské vzdělání, že ministr práce a sociálních věcí je zemědělec, a tak bych mohl pokračovat dál a dál," řekl Zeman s tím, že kvůli vyjmenovaným věcem "není vzteklý a přijímá je s úsměvem".

Při dotazu na současného prezidenta Petra Pavla řekl, že jej hodnotit nechce a zopakoval větu, kterou již řekl k jeho osobnosti dříve: "dobře mluvit nemohu a špatně mluvit nechci".

[chooze:article;value:525713]

​Prakticky celé Česko podle Zemana trápí inflace. "Drahota je způsobována především výrazným deficitem státního rozpočtu," uvedl Zeman. "Protože vláda utrácí, někdy zbytečně utrácí, tak roste deficit státního rozpočtu, a já jsem navrhl dvě konkrétní opatření, jak tento deficit zmírnit, nebo dokonce zastavit," řekl Zeman s tím, že jestliže se vláda řídí zásadou, že jsou potřeba supermoderní stíhačky, tak deficit podle něj příliš neklesne, tím pádem neklesne v příštích letech ani inflace. Nákup stíhaček F-35 označil za "celkem zbytečný".

Podle Zemana jeho navrhovaná opatření nejsou ve shodně s drtivou většinou ekonomů nic nového. "Navrhl jsem, aby byl zrušen zákon, který rušil, to je dvojitá negace, superhrubou mzdu. Bylo sice hezké, že díky tomu byla snížena daň zaměstnancům, a já navrhuji, aby se vrátila na původní hodnotu, čímž by se ušetřilo 120 miliard korun," shrnul Zeman svůj první návrh.

"Zadruhé, to už většina ekonomů nepodporuje, to je můj vlastní návrh, a to je zrušení slev na poplatníka. To je dalších 80 miliard. A protože strukturální deficit státního rozpočtu, který vyvolává tu inflaci, je 200 miliard korun, tak tato dvě opatření, místo konsolidačního balíčku, který zvyšuje daně, a tím naopak snižuje životní úroveň, tato dvě opatření by inflaci zamezila," vysvětlil druhý návrh Zeman.

K současným snahám vlády o konsolidaci veřejných financí se Zeman vyjádřil nesouhlasně. "Nejhorší nebezpečí, kterému můžete být vystaven, je velmi aktivní amatér. Jestliže ten amatér není příliš aktivní, tak ani příliš neškodí, je-li aktivní, tak pusťte mě k tomu, já jsem sice nestudoval medicínu, ale chystám se operovat dutinu břišní," přirovnal Zeman vytvoření konsolidačního balíčku k operaci od nevystudovaného člověka. Podle něj vláda nešetří na sobě, ale snaží se šetřit zvyšováním daní a na občanech.

Situace v Izraeli

V přístupu současné vlády k Izraeli Zeman uvedl, že je ve shodě s premiérem Petrem Fialou (ODS), ale rozhodně není ve shodě s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). "Mám sloní paměť a vzpomínám si na to, jak usiloval meziparlamentního sdružení přátel s Palestinou," uvedl Zeman s tím, že jeho dnešní názory pokládá za "pokrytecké" a dodal, že člověk má ale odpouštět.

Podle Zemana po čase dojde k ochabnutí "proizraelského nadšení" a převládne latentní antisemitismus. Ten definuje jako "kolektivní komplex méněcennosti". Jde podle něj o závist Židům, že jsou úspěšní. "Mnoho lidí je neúspěšných, aby si kompenzovali tento komplex, stanou se antisemity," prohlásil Zeman.

[chooze:article;value:527422]

​Bývalá hlava státu uvedla, že za masakr ze 7. října, kdy Hamás napadl Izrael a vyvraždil 1 400 lidí, mohou izraelské tajné služby. "Takový kiks tajné služby se nemá stát. Izraelská armáda za nic nemůže," řekl Zeman. Být nepřipraven je podle něj "hrubá politická chyba". Prohlásil také, že s teroristy se nemá nikdy vyjednávat a že "dobrý terorista, mrtvý terorista".

Mezinárodní organizace v konfliktu podle Zemana selhávají. "Řekl jsem, že plně chápu paní Černochovou. Je to gesto. Vystoupení z OSN by vytvořilo ještě větší prostor pro lidi, kteří prosazují tyto rezoluce. Proto je dobré tam zůstat a proti těmto osobám bojovat na půdě OSN," vyjádřil se Zeman k výroku Černochové o odchodu Česka z OSN. 

Finanční pomoc Palestině z Evropské unie by Zeman zastavil. Exprezident také zastává názor, že by mělo dojít k odsunu Palestinců do Jordánska. "Palestina už má svůj stát, ten stát se jmenuje Jordánsko. Tady máte obrovský prostor v tom Jordánsku, ale hlavně u Saúdské Arábie, který je potřeba zavodnit. Izraelci zavodnili poušť. Proč by totéž v těchto prázdných prostorách neudělali Palestinci?" uvedl Zeman. Napětí mezi Palestinou a Jordánskem ale podle Zemana existuje i v současné době. 

Na dotaz, co byl jeho největší neúspěch v době jeho prezidentování, uvedl, že ho mrzí, jak se "totálně" zmýlil v ruském prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Jen nesoudný člověk podle Zemana udělá tak tragickou chybu, jako bylo napadení Ukrajiny. Tento krok dle něj poškodil nejen Ukrajinu, ale i Rusko. 

Na celý pořad se podívejte tady:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.