Bakterie zvýšily svou odolnost. Může za to i nedostatek penicilinu

Celostátní nedostupnost léčiv způsobila jejich nadměrná spotřeba a neefektivní distribuce. Pro potřebné léky bylo v uplynulých měsících zapotřebí obejít i několik lékáren.

Mnohdy lidé stejně nedostali, co potřebovali. Zvláště penicilin je podle lékařů nenahraditelný, protože na rozdíl od širokospektrálních antibiotik nezatěžuje lidský organismus a zároveň účinně zabírá. 

"Čím dáme víc širokospektřejší antibiotika, tím víc i těch správných bakterií porušíme nebo poničíme, no a potom ten organismus tím trpí," vysvětlil praktický lékař Cyril Mucha. "To, že se takto zbytečně indikují širokospektrální antibiotika, vede k bakteriální antibiotikové rezistenci a opravdu hrozí, že za několik let ty obyčejné bakterie nebudou reagovat na obyčejná antibiotika a že opravdu zdraví mladí lidé budou umírat na obyčejné infekce," dodal Lukáš Kohout, přednosta kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol.

[chooze:article;value:525455]

Podle České lékárnické komory se nyní dostupnost penicilinu výrazně zlepšila. "Mnoho lékáren i třeba na malých městech nebo malých lékáren má k dispozici antibiotické sirupy penicilinového typu," sdělila její mluvčí Michaela Bažantová.

Podle lékáren ale poptávka stále převyšuje nabídku a léky rychle mizí. Ráno přišlo deset balení penicilínu, odpoledne zbývaly poslední dvě. Podle lékárnice tato zásoba vydrží nejdéle do dalšího dne. 

"Tím, jak ten nedostatek na trhu je všude, tak lidé objíždějí, shánějí, kde se dá," poznamenala lékárnice hana Švejdová. V příštím roce začne platit novela zákona o léčivech, která by podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) měla distribuci léků zlepšit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.