Zemětřesení na Chebsku: Dunění, rány a třesoucí se nábytek

Seismická aktivita, která se právě odehrává v západních Čechách, má charakter zemětřesného roje. Podle seismologů z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR se jedná o typický jev pro danou oblast.

"Zemětřesný roj je takovým druhem seismické aktivity, při níž se seismická energie uvolní nikoli ve formě jednoho silného zemětřesení a případných dotřesů, ale sérií velkého množství (až několika tisíc) slabších jevů v průběhu několika dnů až měsíců," uvedli seismologové v poslední zprávě o zemětřesení.

Seismologové také doplnili, že většina rojových zemětřesení je velmi slabá a obyvatelé okolních obcí je nezaznamenají. To však není případ sobotního zemětřesení. Obyvatelé Chebska hlásí, že zvýšenou seismickou aktivitu pocítili těsně před 13. hodinou. 

[chooze:article;value:528161]

​Lidé z Chebu a přilehlých obcí se na sociálních sítích shodují, že krátce po poledni pocítili dunění, otřesy a hýbal se s nimi nábytek. "Cítila jsem... třásla se se mnou postel," napsala obyvatelka Chebu. "Ve 12:58 jsem se zhoupla v kuchyni na židli," přidala svůj zážitek další uživatelka sociální sítě. Dunění a otřesy pocítili lidé také v Hazlově, v Lubech a v obci Poustka. Přesnou sílu zemětřesení zatím seismologové neuvedli.

V pátek třetího listopadu seismologové naměřili nejsilnější otřesy s magnitudou 2,6. Podle Geofyzikálního ústavu AV ČR cítili obyvatelé Chebska slabé zachvění a slyšeli typický dunivý zvuk, který zemětřesení doprovází. Odborníci nevylučují, že seismický roj ještě zesílí, může trvat i několik týdnů. Uvedli ovšem, že v této oblasti zpravidla nedochází k větším škodám a zemětřesení se projevuje chvěním půdy a podobně. 

Pokud jste zemětřesení pocítili, můžete svoje poznatky seismologům předat prostřednictvím makroseismického dotazníku nebo mobilní aplikace.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.