Rusko se chystá obnovit jaderné testy. Šojgu už nařídil nácvik atomového útoku

Zákon o zrušení ratifikace mezinárodní smlouvy CTBT o zákazu jaderných testů je na cestě k prezidentu Putinovi a podpisu. Pak začne platit. Informuje o tom mimo jiné web televize Al-Džazíra.

Moskva si tím otevírá dveře k obnovení jaderných testů a zařadí se tak k dalším velmocím, které si tuto možnost nechtějí nechat zapovědět. Třeba Indie stejný dokument ani nepodepsala a Čína neratifikovala (nevstoupil tam v platnost, pozn. red.).

[chooze:article;value:527535]

Rusko s oblibou připomíná, že patří k jaderným velmocím. Naposledy minulý týden se v médiích objevily záběry z cvičení, na nichž ruská armáda převedla například odpálení rakety. "Vojenské manévry zahrnovaly nácvik reakce na nepřátelský jaderný úder," komentoval akci podle BBC ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

​Již letos v červnu Moskva informovala o rozmístění svých jaderných zbraní v Bělorusku. Rusko se snaží připomínat existenci svého apokalyptického arzenálu intenzivněji od vypuknutí války na Ukrajině v únoru 2022. A ve světě se to pochopitelně neobešlo bez odezvy.

"Jaderné strašení je důvodem ke znepokojení, ale neměli bychom dovolit, aby nás hrozby (Ruska, pozn. red.) odradily. Nemůžeme dovolit, aby to byl důvod ke zpoždění dodávek zbraní pro Ukrajinu," uvedl k tomu podle webu Politico Mike Gallagher, republikánský člen americké Sněmovny reprezentantů.

Jižní Korea trénuje své námořnictvo. Kim Čong-un mluví o jaderné válce (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.