Italská vesnička nabízí ubytování zdarma. Stačí pracovat z domova

[chooze:gallery;value:33717]

Práce z domova má řadu výhod. Tou největší bezpochyby je, že své povolání můžete vykonávat prakticky z jakéhokoliv koutu světa. A právě na tyto lidi cílí italská vesnička Ollolai, která se nachází na Sardinii.

Nabízí ubytování až na tři měsíce zdarma v rámci programu "Work from Ollolai" (česky Pracuj z Ollolai), píše portál Forbes. Vedení vesničky se rozhodlo vyčlenit 20 tisíc eur (zhruba 493 tisíc korun). Právě jimi plánuje pokrýt nájem a veškeré poplatky za služby, energie a vysokorychlostní internet.

Vesnice plánuje pronajímat domy od tamních rodin. Lidé budou mít k dispozici kompletně zařízené obydlí se dvěma ložnicemi a kanceláří. Ubytovaný svému hostiteli v některých případech zaplatí jen symbolické jedno euro.

[chooze:article;value:512431]

V následujících dvou letech tak vedení plánuje ubytovat 30 digitálních nomádů z celého světa jednoho po druhém. Vybraní lidé mohou zůstat až tři měsíce. To je také doba, po kterou mohou lidé, kteří nejsou z Evropy, zůstat v Itálii bez víza. Zájemci mohou on-line přihlášky podávat až do prosince.

Dočasní obyvatelé budou navíc dostávat pozvánky na různé veletrhy, večírky a festivaly. Vše má pouze jeden háček. Mimo to, že dotyční musí prokázat, že pracují na dálku, musí před svým odjezdem konkrétním počinem obohatit tamní kulturu.

"Na konci svého pobytu musí zanechat konkrétní práci. Ať už uspořádat přednášku pro veřejnost, provést nějaký výzkum nebo napsat esej," řekla portálu CNBC vedoucí tamního kulturního sdružení Sa Mata Veronica Mattaová, která ve spolupráci s kanceláří starosty program zaštiťuje.

Vedení Ollolai se tak snaží zamávat s vylidňováním. V minulosti úřad například nabízel domy v centru za jedno euro. "Byl to velký úspěch. Mnoho cizinců koupilo a opravilo desítky opuštěných obydlí," uvedl starosta Francesco Columbu.

V Brně je velký zájem o nájemní byty. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.