Zlatá čelenka má hodnotu téměř 6 milionů korun. Našli ji u Bruntálu

Po roce výzkumu přišli archeologové s tím, že nalezený zlatý předmět z Moravskoslezského kraje je čelenkou do vlasů. Je stará zhruba 3 000 let a s největší pravděpodobností ji nosila žena s vyšším postavením. Široká je 50 centimetrů a na výšku má centimetrů devět.

"Je poměrně úctyhodné, jak ten předmět váží necelých padesát gramů a materiál je z velmi tenkého plechu," říká Matěj Kmošek z Archeologického ústavu Akademie věd.

[chooze:article;value:515258]

​Kus zlata našel nálezce uprostřed pole s řepou. Ve sportovní tašce ho pak přinesl do bruntálského muzea. Archeologové čelenku nejprve očistili a pak začali zkoumat.

"My jsme provedli například rentgen a velmi detailní mikroskopické zkoumání, které nám vlastně ukázalo ty jednotlivé zdobné prvky," upřesňuje Kmošek.

Odborníci tak například zjistili, že je ve zlatě 14 procent stříbra a malé množství mědi. V dnešní době by sice takové zlato nemělo vysokou hodnotu, tehdy to ale bylo nejryzejší zlato, jaké bylo k dostání. Důležitá je i historická hodnota.

"My už máme nějaký odhad, že ta částka by se mohla pohybovat v hodnotě okolo 5,6 milionu korun," uvádí Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

[chooze:article;value:502970]

​Nálezce, který chce zůstat v anonymitě, má tak ze zákona nárok na odměnu ve výši deseti procent. Podobná čelenka se už našla asi před 40 lety v nedalekém Polsku.

"Nějaký rolník ji našel v Křanovicích na poli, doma si ji vyfotil a potom roztavil. Kdyby ten předmět existoval, dal by se určit analýzou ten materiál a daleko lépe by se to srovnávalo," lituje Stanislav Stuchlík z Archeologického ústavu Akademie věd.

Dost možná polská čelenka pocházela ze stejné dílny jako ta z Opavska. Archeologové ale nejsou u konce. Chtějí zjistit původ zlata, ze kterého je čelenka vyrobená. Je totiž dost pravděpodobné, že je to zlato vyrýžované v Jeseníkách. K vidění je teď čelenka v Bruntále na zámku a to do konce týdne.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.