V Brně je zájem o nájemní byty. Studenti často volí spolubydlení

Na konci června platili nájemci jednopokojových bytů v Brně v průměru necelých 13 tisíc korun. Nyní je výše nových nájmů okolo 14,5 tisíce.

Za zdražování bytů v Brně může prodražování staveb. Investoři poté požadují návratnost v rámci nájmů. "Jediné efektivní řešení je, že se začne více stavět. Jakmile bude více bytů, tak i ceny budou přístupnější," řekl ekonom Štěpán Křeček.

"Evidujeme největší zájem o byty typu 2+kk. Určitě jde o mladší rodiny a jsou to i pracující, kteří mají větší zájem o samostatné bydlení. Co se týče studentů, tak ti určitě zájem mají, ale v tuhle chvíli se tam vrací ten trend spolubydlení," sdělila realitní makléřka Martina Fadrná.

[chooze:article;value:526672]

Mezi nájemníky, kteří volí spolubydlení, je i 22letý student informatiky v Brně Jan Kuča, který za sdílený pokoj s energiemi platí 5,5 tisíce korun. "Na sdíleném bytě jsme primárně z důvodu ceny. Další problém je, že se platí kauce i nějaká provize realitce, což dohromady i s tím prvním nájmem je přes 40 tisíc, což už je celkem dost, a dva mladí lidé, studenti, si to prostě dovolit nemůžou," vysvětlil Kuča.

Zájem není jen o nájemní byty v okolí Brna, ale také o koupi bytu nebo domu. "Nemovitosti, které prodáváme v blízkém okraji Brna, prodáváme většinou mnohem rychleji než aktuálně v Brně samotném," uvedl realitní makléř Robin Hošek.

Podle ekonomů by v příštím roce měla postupně začít klesat úroková sazba a díky tomu by měly klesat sazby i u hypoték.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.